GALERIE FOTO. Ultimul bac din Satu Mare, tras la mal după o amendă dată de inspectorii ANAF
Data actualizării: Data publicării:
Zeci de turiști străini au fost nevoiți să facă cale întoarsă după ce ultimul bac funcțional care leagă, peste Someș, județele Satu Mare şi Maramureș a fost tras la mal. Ambarcațiunea nu mai are voie să funcționeze, din cauză că inspectorii fiscali i-au suspendat activitatea și l-au amendat pe administratorul acesteia cu 6.250 de lei! Funcţionarii au controlat documentele și au constatat că podarul, care de o viață ține în funcțiune bacul, nu are casă de marcat.
E duminică la prânz, iar oamenii care vor să treacă de pe un mal pe celălalt al Someșului Mare, în dreptul comunei Pomi, vin să folosească bacul. Numai că... ghinion, ambarcațiunea nu funcționează.
"- Vreau să mă duc dincolo. - Nu se trece că am tras podul, ni l-a suspendat Finanțele."
La scurt timp, în zonă ajung mai multe vehicule care se grăbesc să ajungă în Maramureș, însă rămân blocate.
"În acest moment sunt peste 20 de mașini de teren cu turiști din Austria care vor să treacă pe celălalt mal al Someșului Mare, ca să ajungă la o competiție în Maramureș. Vor face cale întoarsă pentru că bacul nu funcționează", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
"Drumul nostru merge pe aici. Nu știu numele localității, dar pe aici vrem să trecem. Ni s-a spus să venim aici. Am ajuns și vom vedea, poate organizatorul nostru va vorbi cu cineva", spune un turist austriac.
Bacul transportă mașini, căruțe și oameni încă din 1985. Ioan Coț a avut nevoie de contravaloarea a patru Dacii, pe vremea aceea, ca să construiască ambarcațiunea ce avea să-i aducă acum o amendă de 6.250 de lei din partea inspectorilor ANAF. Veniți în control joia trecută, aceștia au luat la puricat acte, chitanțe, bonuri și au constatat că podarului îi lipsește casa de marcat.
"Aici nu am condiții de casă de marcat. Când e apa mare, acum e mică, când e mare și împingi, face val vântul și te bagă dincolo de cablu. E strigătoare la cer (amenda), nu-i mare? Și de prima dată, vine să te împuște pe pod, ești ca împușcat", spune Ioan Coț, administratorul bacului.
Bărbatul spune că fiecare pasager primește un bon și pentru fiecare sumă încasată, plătește impozit la Fisc. Nea Coț se întreabă de ce nu a fost sancționat, mai întâi, cu un avertisment. Amenda, deloc de neglijat, poate fi plătită în 48 de ore lucrătoare, termen care expiră mâine la prânz.
"Eu voi plăti, dar îi dau în judecată. Mâine dacă nu dau, dau 12 mii, acum când scot eu banii aceștia de care zic eu."
Localnicii, care de o viață trec râul cu bacul ca să-și lucreze pământurile, sunt revoltați că vor trebui să facă un ocol de circa 60 de kilometri ca să ajungă la terenuri. Pe drumuri vor fi puși și cei care vor lucrează sau vor să meargă în localitățile din Maramureș care, până acum, erau la o aruncătură de băț... peste râu.
"- Avem pământuri dincolo, avem locuri în care trebuie să mergem periodic. Fiind bacul oprit, ce să facem, mergem cu căruța la Baia Mare? Avem posibilitatea să ne întreținem pământurile la distanță, prin telefon sau până când vor rezolva alții problemele? - Pod nu există? - Nu există, nu e o altă trecere", spune o localnică din comuna Pomi.
"Am soră la Negrești-Oaș și atunci trebuie să mă duc, cel mai apropiat punct ca să mă duc este pe la Seini. Deci ca să mă deplasez la Baia Mare ca să ajung la Negrești-Oaș, e o distanță de 80 de kilometri", spune un alt sătean.
Înainte să se prezinte la ghișeul ANAF ca să achite amenda, Ioan Coț îl așteaptă mâine pe directorul instituției care a anunțat că vrea să se deplaseze la fața locului. Rămâne de văzut dacă acesta va reconfirma sancțiunea dată de subordonații săi sau nu.
Reporter: Anca Deac Operator: Constantin Gheorghiță Editor web: Adrian Laboş