GALERIE FOTO. Noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor a fost deschis parțial, după 10 ani de lucrări

Data actualizării: Data publicării:
inaugurare afara

Noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea a fost inaugurat parțial joi, după zece ani în care lucrările au fost fie oprite, fie întârziate. A cincea în țara noastră după numărul de exponate, instituția muzeală va funcționa în clădirea fostei garnizoane a oraşului, care dispune de spații generoase, reabilitate și modernizate, precum și de o arhitectură spectaculoasă de la sfârșitul secolului al XIX-lea. Deocamdată, au fost deschise doar câteva spații care găzduiesc cinci expoziții aduse din ţară, din Republica Moldova şi din Ungaria.

sediu muzeu3
sediu muzeu3

foto: Constantin Gheorghiţă/ Digi24 Oradea

După aproape un deceniu de așteptare și lucrări tergiversate, conducerea Muzeului Țării Crișurilor a făcut un prim pas și a deschis publicului larg spații din noul sediu în care au fost vernisate cinci expoziții temporare. Câteva zeci de persoane au participat la deschiderea oficială a acestora, încântate de încăperile primitoare și de obiectele expuse.

"În această încăpere sunt expuse obiecte din colecția etnografică a muzeului Dery din Debrețin, obiecte care sunt reprezentative pentru cultura și tradițiile meșterilor populari de peste hotare", a relatat Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.

În celelalte spații amenajate sunt expuse scoarțe din lână - obiecte asemeni covoarelor, care fac parte din patrimoniul Republicii Moldova, precum și picturi și sculpturi ale unor artiști orădeni.

"E extraordinară, costumele sunt așa de vii și parcă nu își arată vârsta. M-au impresionat și expoziția de artă și locația, nu te așteptai de afară să intri într-un spațiu atât de generos", spune o vizitatoare.

"Spațiul, muzeul este extraordinar, foarte frumos. Eu l-am văzut și la început când a fost luată decizia de-a fi mutat aici și era un dezastru. Acum este extraordinar", recunoaşte un vizitator.

Noul sediu al complexului muzeal este amenajat în clădirea fostei Garnizoane a oraşului, construită în anul 1896. Imobilul se întinde pe o suprafață de 15 mii de metri pătraţi, ceea ce va face ca muzeul să fie unul dintre cele mai mari din țară.

"Este vorba despre o clădire clasică prin excelență, reconvertită în spațiu muzeografic contemporan. Asta înseamnă că e un spațiu plurivalent, în primul rând, care poate găzdui orice fel de expoziție", susţine criticul de artă Ramona Novicov.

"Este o zi memorabilă, aș spune că este o avanpremieră la ceea ce, la anul, vom spune că este cel mai important eveniment de după decembrie 1989 din județul Bihor: intrarea în normalitate, cum de altfel au titrat foarte inspirat, organizatorii", a declarat Lucian Silaghi, directorul Direcției Județene de Cultură Bihor.

Cele aproape 450 de mii de exponate pe care le deține muzeul sunt depozitate în cutii și se află încă în Palatul Baroc, clădire care a fost retrocedată Episcopiei Romano-Catolice din Oradea. Urmează ca până anul viitor toate spațiile din noul sediu, deja reabilitate și modernizate, să fie și mobilate corespunzător și de abia apoi, muzeul să fie pe deplin deschis.

"Până atunci pregătim licitația pentru mutare, adică să găsim o firmă de transport specializată, legea ne obligă la acest lucru. Practic, undeva la mijlocul anului viitor noi vom fi în totalitate deschiși", confirmă Aurel Chiriac, directorul complexului Muzeul Ţării Crişurilor.

Aproximativ 60 de milioane de lei este costul final al tuturor lucrările făcute la clădirea din Strada Armatei Române.

Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri