în fiecare zi zeci de elevi din Maramureș lipsesc de la orele de curs. Doar anul şcolar trecut s-au adunat peste un milion 400 de mii de absenţe, arată statisticile Inspectoratului Şcolar. Dintre ele, aproape 600 de mii nu sunt motivate.
"Cauzele absenteismului pot fi de la anturajul care e foarte important la această vârstă pentru unii dintre ei, până la situații financiare precare", explică Andreea Fagi, directoarea Colegiului Tehnic "Aurel Vlaicu" Baia Mare.
"- Tu obișnuiești să mai fugi de la ore?
- Nu… și dacă chiulesc, motivez", spune un elev.
"- Să fug de la ore?! Hmm... nu, pentru că eu când chiulesc am meciuri sau antrenamente sau plec în deplasări.
- E mereu câte o scuză?
- Există", recunoaşte altul.
În loc să fie în bănci, atenţi la explicaţiile profesorilor, mulți dintre elevi îşi petrec timpul în baruri sau prin parcurile din apropierea şcolilor. Ca să oprească fuga de la ore a elevilor, Jandarmeria Maramureş face periodic actiuni de prevenție, alături de profesori. Acolo unde este cazul oamenii legii aplică sancțiuni, prevăzute într-o hotărâre a Consiliul Judeţean. Anul acesta au fost date aproape 200.
"Conform hotărârii Consiliului Județean numărul 38 din 2003, s-au aplicat un numar de 172 de amenzi în valoare de peste 7400 de lei. Sancțiunile contravenționale pot fi amenzi contravenționale sau avertismente scrise", a precizat sublocotenentul Călin Pop, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Maramureș.
Şi inspectoratul şcolar a luat măsuri pentru reducerea absenteismului.
"Sunt sisteme de monitorizare, sisteme video. Directorii, profesorii, consilierii educative, psihologii școlari sunt angrenați în diverse activități care au ca scop reducerea absenteismului școlar", a precizat Adriana Meșter, purtătorul de cuvânt al IŞJ Maramureș.
Amenzile pentru elevii care chiulesc în timpul orelor de curs sunt cuprinse între 25 și 2500 de lei. Acțiunile de acest gen continuă în Maramureș pe toată durata anului școlar.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa