Medicii spun că suferinţele cardiacilor apar mai des în această perioadă din cauza gerului instalat în ultimele zile în ţară. Corpul uman este nevoit să suporte diferenţe chiar şi de 40 de grade între căldura din locuinţe şi cele aproape minus 20 de grade indicate de termometrele exterioare.
"Temperaturile extreme - fie că este cald, fie că este frig - comportă un stres asupra organismului uman, acest stres răsfrângându-se şi asupra inimii", atrage atenţia dr. Corina Cinezan, medic cardiolog.
"Anul acesta mai mult decât oricând, de când cu temperaturile scăzute, ne confruntăm cu un aflux mare de pacienţi acut - un procent de 30% decât în perioadele obişnuite", spune dr. Mircea Popescu, șeful secției de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea.
Printre cei care au suferit complicaţii cardiace se numără şi Alexandru Szivos. Spune că până la 46 de ani nu a avut probleme cu inima. Cum a simţit primele simptome, a cerut ajutorul medicilor.
"Imediat când am simţit durerile în piept şi lipsa de aer am sunat la 112."
Este cea mai bună decizie, spun medicii, care atrag atenţia că analizele periodice sunt necesare pentru depistarea eventualelor probleme cardiace. Pacienţii sunt sfătuiţi ca în perioadele cu temperaturi foarte scăzute să evite efortul fizic, să renunţe la fumat şi să evite consumul de sare şi grăsimi.
"Cei care, din păcate, sunt mai tineri şi sunt la primul episod de angină pectorală sau infarct miocardic trebuie să ştie că o durere violentă în piept, însoţită de transpiraţii, de senzaţia moarte iminentă şi de rău general, în aceste situaţii trebuie să se adreseze rapid unui serviciu de urgenţă", sfătuieşte dr. Mircea Popescu.
Frigul puternic din primele zile ale anului a dus la o creştere şi a numărului de viroze şi pneumonii, care s-au dublat faţă de perioada similară a anului trecut. Din 29 decembrie 2014 până în 3 ianuarie 2015 au fost consemnate aproape 2 mii de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii şi peste 600 de pacienţi cu pneumonii.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Tiberiu Catrișcău, Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş/ Editor montaj: Călin Lazău