FOTO-VIDEO. Plan roşu în Oradea | Pompierii au simulat o intervenţie la un accident chimic
Data publicării:
A fost alertă, aseară, în Oradea. Peste 50 de pompieri militari, cu șapte autospeciale de stingere, descarcerare, transport personal şi victime multiple, alături de 11 ambulanţe SMURD au intervenit aseară în cadrul unui plan roşu declanşat în oraş. A fost un exerciţiu prin care s-a dorit verificarea modalităţilor de intervenţie în ipoteza producerii unui accident chimic.
Potrivit scenariului elaborat de salvatori, accidentul s-a produs pe 7 decembrie, la ora 18, într-o hală de pe Şoseaua Borşului.
“Au fost afectate mai multe cuve conţinând acid clorhidric, acid sulfuric, amoniac şi alte substanţe chimice, care au fost deversate pe pardoseala halei. În urma deversării amestecului de substanţe chimice s-au degajat vapori toxici, rezultând rănirea a 5 persoane de pe locul de muncă care desfășurau activităţi în hala respectivă şi a 25 persoane dintr-o altă hală, care prezentau intoxicaţii grave şi arsuri pe membre”, a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.
La acest incident s-a adăugat un incendiu pornit de la un motostivuitor ale cărui comenzi s-au blocat. Flăcările s-au extins în tot depozitul şi la acoperişul acestuia, ceea ce a făcut ca întreaga zonă să fie inundată cu fum și gaze toxice.
Peste 50 de pompieri au intervenit în zonă, cu șapte autospeciale și cu 11 ambulanţe SMURD.
“Echipajele de pompieri militari au desfăşurat simultan operaţiuni de căutare, evacuare şi salvare a victimelor, de localizare şi lichidare a incendiului, de decontaminare a persoanelor afectate de substanţele chimice, de acordare a primului ajutor calificat, de balizare şi iluminare a zonei pentru facilitarea intervenţiei echipajelor medicale, de transport al persoanelor rănite la ambulanţe”, a precizat maiorul Camelia Roşca.
Alături de pompieri, în acest exerciţiu de testare a Planului Roşu de intervenţie al judeţului Bihor au participat personalul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, de la Spitalului Judeţean, Jandarmerie, Poliţie, DSP, ITM APM şi al Primăriei Oradea. Acestora li s-au alăturat celula de urgenţă şi serviciul privat pentru situaţii de urgenţă al operatorului economic implicat în exercițiu.