Focar de hepatita A într-o comună din Bihor

Data actualizării: Data publicării:
hepatita

E focar de infecţie cu hepatita A într-o localitate din Bihor. Mai mulţi copii, de la cei de grădiniţă până elevi de gimnaziu, au ajuns în spital după ce au fost diagnosticaţi cu virusul hepatic. Medicii dau vina pe lipsa de igienă şi pe condiţiile în care trăiesc cei mici. Spaţiile în care învaţă copiii au fost dezinfectate, iar o grădiniţă va fi închisă toată săptămâna până vor fi igienizate toate încăperile.

Primele cazuri de infecţii cu virusul hepatic A au apărut la mijlocul lunii octombrie, la Şcoala Gimnazială nr.1 din Diosig.

"Au avut culoarea aceea specifică a ochilor, senzaţii de rău şi atunci li s-au recomandat să meargă la medicul de familie. La dispensar se face un test de urină şi el este un prim indiciu pentru un suspect de hepatită, după care se trimite la spital", susţine Florin Urs, directorul adjunct al școlii.

În decurs de o lună, 16 copii au fost suspecţi de hepatită. În cazul a 11 dintre ei boala a fost confirmată. Şase sunt la grădiniţa din comună, motiv pentru care aceasta a fost închisă pentru dezinfecţie. Şi spaţiile din şcoală sunt sterilizate.

"Se dezinfectează băncile, scaunele, uşile, căile de acces în fiecare zi permanent şi în timpul zilei. Copiii au fost informaţi în privinţa regulilor de igienă."

Copiii bolnavi fac parte din comunitatea de romi din zonă, unde, recunosc chiar membrii ei, condiţiile de trai lasă de dorit.

"Ne spălăm în vană, în lighean. Aşa suntem curaţi şi acum tocmai spălam."

"Este boala mâinilor murdare. Deci cauza principală este lipsa igienei personale. Se întâmplă ca la copiii de şcoală să apară o explozie de hepatită de tip A după începerea anului şcolar la o lună, o lună şi jumătate, cât timp are perioadă de incubaţie virusul hepatic A", spune Valentin Pantea, medic de familie.

Ca să le ofere condiţii decente celor din comunitatea de romi, autorităţile locale au accesat fonduri europene şi vor amenaja o baie publică.

"Vom avea o hală mare, hala de primire unde sunt practic patru maşini industriale de spălat. Este un sistem de container în care există posibilitatea ca această categorie de populaţie să poată să facă baie, să poată să spele hainele", spune Attila Mados, primarul comunei Diosig.

În comună va fi organizat şi un curs prin care populaţia săracă va fi învăţată noţiuni elementare de igienă.

Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri