Festivalul plăcintelor din Ţara Beiuşului

Data actualizării: Data publicării:
festivalul placintelor Briheni (56)

Cele mai bune plăcintărese din Țara Beiușului au oferit un adevărat recital de îndemânare la prima ediție a Festivalului Plăcintelor de la Briheni. Au folosit rețete moștenite din strămoși și au pregătit tot soiul de bunătăți: de la "întorsura" cu brânză, cu dovleac sau mere, până la plăcinte pe lopată cu şuncă sau carne. Toate au fost oferite gratuit turiștilor, care au putut participa și la ateliere demonstrative de meşteşuguri.

festivalul placintelor Briheni (2)
festivalul placintelor Briheni (2)

foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor

70 de femei din satul bihorean Briheni şi-au arătat priceperea în prepararea plăcintelor specifice Ţării Beiuşului. Se mândresc că le fac după rețete foarte vechi, pe care le urmează cu sfinţenie.

"Care este secretul? Ce bagi în ea și să o întinzi așa subțire, ca o foiță de țigară", explică Maria Iencuț. La rândul său, Maria Moș recunoaşte că "am învățat de la strămoși de la bunici".

"Când mergeam la lucru, pe deal, la fân, duceam la cosași. Se cosea; după un pahar de vin luau o plăcintă cu brânză", îşi aminteşte Rozalia Hazac.

Plăcintele pe lopată sau întorsuri, cum le spun oamenii din Briheni, sunt preparate doar cu ingrediente naturale.

"Cu brânză, cu cartofi, mărar și lobodă sau spanac, cea cu dovleac, cea cu mere cu prune cu varză", enumeră Maria Tocoian.

Un alt secret al plăcintelor din această zonă îl reprezintă modul de coacere: întotdeauna într-un cuptor tradițional, cu foc pregătit de gospodine pricepute.

"Dacă cuptorul nu este ars bine, nici plăcinta nu e bună. Trebuie ars bine și când am crezut că e ars cuptorul am aruncat făină - dacă arde, îl mai las", spune Veronica Scrofan.

Toate plăcintele preparate la festival au fost împărţite gratuit turiştilor.

"Este o plăcintă unică, est-europenă, balcanică - îmi place. Îmi place cum e făcută! Ingredintele folosite sunt unice: brânza, varza, cartofii", spune un turist din Puerto Rico.

"Eu cred că fiecare plăcintă în zona ei trebuie promovată ca fel principal, ca desert, ca orice. Cânt ți-e foame, mănânci plăcintă", consideră alt turist.

"În zona noastră - comuna Lunca și cu precădere în Briheni - există o tradiție o istorie a ceea ce înseamnă făcutul plăcintei", a ţinut să precizeze Ioan Popa, primarul comunei Lunca.

Tot în Briheni sunt păstrate meserii tradiţionale cum este fierăritul cu foale, cu ajutorul căruia sunt confecţionate potcoave şi unelte agricole.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Călin Georgescu spune că nu a dorit să devină preşedinte. Care era planul lui, de fapt: „România, o...
Digi FM
Dorian Popa și noua iubită, vacanță romantică în Veneția. Bruneta pare îndrăgostită lulea
Pro FM
Motivul pentru care Dolly Parton și regretatul ei soț Carl Dean nu au avut copii: „Am avut libertate”
Film Now
Denise Richards, în lacrimi când a auzit motivul pentru care fiica ei și-a operat nasul: „Mă întristează atât...
Adevarul
Planul POT, dezvăluit de Anamaria Gravilă: Reluarea turului 2, după alegerile din mai. „Președintele a fost...
Newsweek
Anunțul lui Ciolacu care crește pensiile a 3.000.000 de pensionari. Două legi au fost schimbate
Digi FM
Ianis Hagi, marele absent la decorarea lui Gică Hagi de la Cotroceni. Motivul pentru care nu a participat la...
Digi World
Gustarea care-ți poate proteja ochii, superaliment și pentru inimă și creier. Consumată zilnic în cantități...
Digi Animal World
Reacția unei pisici când stăpâna ei tușește lângă ea. Felina și-a retras ușor lăbuța, vizibil deranjată
Film Now
Reacția dură a lui Ben Affleck atunci când fiul său i-a cerut să-i cumpere adidași de 6.000 de dolari: „Eu am...
UTV
Dorian Popa își asumă noua relație! Vacanță romantică la Berlin alături de iubita misterioasă