Festivalul "Oul de Paşte". De 20 de ani, localnicii din Drăgoteni se întrec în pictat ouă
Data publicării:
Foto: Sandor Nyulas/ Digi24
În Săptămâna Mare, în satul Drăgoteni nu este casă în care să nu se încondeieze ouă. Localnicii participă la festivalul creat special pentru a duce mai departe o tradiţie moştenită de la bătrâni.
"M-a învățat mama mea și la acest concurs particip de trei ani. Cu o lună înainte de concurs încep să exersez, ca să fie bine."
"Acest concurs vine în comunitatea noastră ca și o dorință de a păstra tradițiile satului bihorean, în primul rând, al zonei Țării Beiușului. Prin acest concurs reușim să transmitem generaților următoare acest meșteșug", spune Nicoleta Lung, organizatoare a festivalului.
Chiar dacă tradiţia spune că femeile sunt cele care încondeiază ouăle, asta nu înseamnă că băieții nu se pricep la mânuit bizarca.
"- L-am împărțit în patru și încerc să fac o stea. - De cât timp încondeiezi tu? - De vreo șase, șapte ani."
"Între un ou care arată impecabil încondeiat și alt ouă care arată la fel de impecabil până la urmă este numai o problemă de gust, fiindcă au reușit să se perfecționeze atât de tare, încât sunt absolut senzaționale", consideră Anca Popescu Rațiu, membră a juriului.
Ouăle de Paște din Drăgoteni respectă întocmai obiceiul creștin: sunt vopsite doar în roșu și sunt desenate cu ceară. E și motivul pentru care sunt cerute și în străinătate.
"Motivele specifice sunt motive religioase, motive scheomorfe, motive zoomorfe, motive vegetale, deci tot ce are legătură cu viața, cu explozia vieții pe pământ", a explicat Dorina Hamza, inițiatoarea proiectului.
Încondeiatul din Vinerea Mare se face în acorduri de pricesne și sunet de toacă.
"- Am văzut de la băieții cei mai mari și tot am repetat acasă și m-am învățat. - Ți s-a părut greu? - Un pic, dar m-am învățat."
Ediția din acest an a festivalului Oul de Paște a reunit aproximativ o sută de participanți din tot județul.