Festin culinar la Roșia, în judeţul Bihor

Data publicării:
straita plina 061014
0 seconds of 0 secondsVolume 90%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
Scurtături Tastatură
Shortcuts Open/Close/ or ?
Redare/PauzăSpațiu
Mărește Volumul
Micșorează Volumul
Caută înainte
Caută înapoi
Subtitrare Pornită/Oprităc
Ecran complet/Ieși din modul Ecran completf
Suprimare Sunet/Activare Sunetm
Decrease Caption Size-
Increase Caption Size+ or =
Caută %0-9
00:00
00:00
00:00
 

Gospodinele nu s-au lăsat nici de această dată mai prejos și au scos pe tarabă tot ce au avut ele mai bun în cămară. S-au întrecut și în a da sfaturi doamnelor de la oraș, care au venit să vadă cum se face cea mai bună zacuscă ori care e secretul celor mai bune dulcețuri.

"Se spală prunele, se scoate osul, pe urma se pune în cazan și se amestecă la foc mic până când se îngroașă, până rămâne numai pulpa."

"Cu ce mai putem să facem zacusca, pe lângă vinete? Cu ciuperci, cu hribi, cu fasole uscată."

Tentante au fost și borcănele cu ceai...

"Vorbim de muguri de brad, flori de soc, cimbrișor,a fine merișoare, căpșuni, măceșe, zmeură."

... dar și cele cu bucăți de brânză condimentată cu mirodenii, în ulei de măsline, după o rețetă spaniolă.

"Inițial este maturată, dupa care pusă în ulei și lăsată câteva luni în uleiul de măsline", dezvăluie secretul un producător.

"Față de anul trecut, ediția din anul acesta se prezintă cu mult mai bine. Sunt mai mulți ofertanți, mai mulți comercianți și vizitatori pe măsură", consideră Florin Bonca, primarul comunei Roșia.

În timp ce mamele și bunicile s-au grăbit să descopere savoare bunătăților pregătite de gospodarii din Roșia, cei mici au ales inițiatul în tainele olăritului. Rolul de profesor a fost luat de meșterul popular Raul Bocșe, care la rândul său a furat meseria de la bunicul lui.

Timp de istorisiri și-a făcut și Ioan Isai, poreclit Zbiciul din Roșia. Între două momente artistice, câștigătorul primei ediţii a Festivalului-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban" le-a prezentat celor prezenţi instrumentul său muzical, vechi de mai bine de câteva zeci de ani.

Aceasta este a treia ediţie e târgului culinar Straiţa Plină din Roşia.

Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Peștele de 5 ori mai ieftin decât somonul, dar la fel de sănătos. Mulți români îl ocolesc însă
Digi FM
Tudor Chirilă, despre serialul-fenomen Adolescence: „M-a cam dărâmat, ar trebui să fie parte din modulul...
Pro FM
Elton John a izbucnit în lacrimi în studio, gândindu-se că nu mai are mult de trăit: „Refrenul era despre...
Film Now
Channing Tatum și transformările la care și-a supus corpul. Actorul nu va mai accepta roluri pentru care...
Adevarul
Ce nu ni se spune despre relațiile cu America. „Dacă am fi suficient de deștepți, am face asta”
Newsweek
Pensii tăiate cu 550 de lei într-un singur an. Cheltuielile pe arme cresc cu 3.000.000.000 €
Digi FM
Shiloh, fiica actorilor Angelina Jolie și Brad Pitt, imagini virale. Fanii sunt convinși că adolescenta calcă...
Digi World
De ce nu e bine să asociem friptura cu cartofii prăjiţi. Explicaţiile medicului Mircea Beuran
Digi Animal World
Această femeie a coborât un munte, cărându-și câinele de 49 de kilograme în spate. Imaginile cu animalul...
Film Now
Maria Shriver, detalii sfâșietoare despre divorțul de Arnold Schwarzenegger: „Mi-a frânt inima, mi-a zdrobit...
UTV
Luminița Anghel, confesiuni dureroase despre fiul adoptiv: „Nu vrei să știi ce priviri, câtă ură… mi-a fost...