Gospodinele nu s-au lăsat nici de această dată mai prejos și au scos pe tarabă tot ce au avut ele mai bun în cămară. S-au întrecut și în a da sfaturi doamnelor de la oraș, care au venit să vadă cum se face cea mai bună zacuscă ori care e secretul celor mai bune dulcețuri.
"Se spală prunele, se scoate osul, pe urma se pune în cazan și se amestecă la foc mic până când se îngroașă, până rămâne numai pulpa."
"Cu ce mai putem să facem zacusca, pe lângă vinete? Cu ciuperci, cu hribi, cu fasole uscată."
Tentante au fost și borcănele cu ceai...
"Vorbim de muguri de brad, flori de soc, cimbrișor,a fine merișoare, căpșuni, măceșe, zmeură."
... dar și cele cu bucăți de brânză condimentată cu mirodenii, în ulei de măsline, după o rețetă spaniolă.
"Inițial este maturată, dupa care pusă în ulei și lăsată câteva luni în uleiul de măsline", dezvăluie secretul un producător.
"Față de anul trecut, ediția din anul acesta se prezintă cu mult mai bine. Sunt mai mulți ofertanți, mai mulți comercianți și vizitatori pe măsură", consideră Florin Bonca, primarul comunei Roșia.
În timp ce mamele și bunicile s-au grăbit să descopere savoare bunătăților pregătite de gospodarii din Roșia, cei mici au ales inițiatul în tainele olăritului. Rolul de profesor a fost luat de meșterul popular Raul Bocșe, care la rândul său a furat meseria de la bunicul lui.
Timp de istorisiri și-a făcut și Ioan Isai, poreclit Zbiciul din Roșia. Între două momente artistice, câștigătorul primei ediţii a Festivalului-concurs al viorii cu goarnă „Dorel Codoban" le-a prezentat celor prezenţi instrumentul său muzical, vechi de mai bine de câteva zeci de ani.
Aceasta este a treia ediţie e târgului culinar Straiţa Plină din Roşia.
Reporter: Diana Grad
Operator: Darius Pop