Aflat duminică la Sâmbra Oilor, premierul Victor Ponta a reamintit "lucrurile importante pe care le-am făcut privind creşterea subvenţiilor şi schimbarea legislativă".
Schimbare care se traduce prin depunerea concomitentă de către crescători şi agricultori a cererilor pentru subvenţii. În loc să-i ajute, acest lucru a adus aglomeraţie şi nervi în sediile APIA din ţară, unde fermierii aşteaptă cu orele să lase documentele.
"Până în 15 mai mai trebuie să preluăm 9 mii 217 de cereri pentru ca fermierii să nu fie penalizaţi", spune Florian Pavel, directorul APIA Bihor.
Este vorba despre subvenţiile pentru terenuri, la care se adaugă alte 9 mii de dosare pentru ajutoarele destinate crescătorilor de animale. Acestea trebuie preluate până în 30 mai, ceea ce înseamnă că funcţionarii APIA au de înregistrat zilnic peste 900 de cereri.
"Acest termen nu a fost niciodată atât de scurt, nici într-un an nu a fost o perioadă aşa scurtă, de doar 20 de zile. Tragem speranţa că se va reveni asupra termenelor", spune Gheorghe Beltechi, fermier.
"Efortul colegilor de la centrele locale va fi foarte mare. De aceea, rog toţi colegii fermieri, toţi crescătorii de animale să aibă un comportament adecvat unii faţă de alţii, să existe înţelegere şi toleranţă", transmite directorul APIA Bihor.
În plus, funcţionarii APIA se confruntă şi cu probleme tehnice. Aplicaţia de care au nevoie pentru preluarea solicitărilor nu este funcţională, dar autorităţile promit că situaţia se va remedia până săptămâna viitoare.
Suprapunerea termenelor de depunere a cererilor pentru fermieri şi agricultori este considerată de autorităţi o repetiţie pentru anul viitor, când va intra în vigoare cererea unică pentru subvenţii.
reporter: Bogdan Costea
operator: Robert Rezmuves