Screeningul pentru cancerul de col uterin bate pasul pe loc în Bihor. De la peste două mii cinci sute de testări pe lună anul trecut, s-a ajuns ca în primele 10 luni din 2014 doar 200 de femei să-şi facă testul Papa-Nicolau. O parte din vină o poartă şi medicii de familie, spun reprezentanţii DSP Bihor.
"Dintre cei 244 de medici aflaţi în relaţie contractuală cu o reţea de screening, 25 de medici nu au efectaut nicio îndrumare a femeilor pentru a beneficia de screeningul pentru cancerul de col uterin", confirmă dr. Dorel Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
"Am organizat diverse întâlniri şi la sediul DSP şi în Oradea şi în Salonta şi la Marghita să îi impulsionăm. Am avut aşteptări mult mai mari, în sensul că ne-am aşteptam să facem un număr foarte mare de teste, cum am făcut în anul 2013, în jur de 500-600 pe lună", susţine dr. Ludmila Teodorescu, coordonatoarea programului de screening de la Spitalul Judeţean Oradea.
Medicii de familie care au renunţat să-şi convingă pacientele să facă testul spun că s-au săturat să facă acte peste acte şi muncă de convingere la telefon.
"Medicii de familie sunt deranjaţi de prea multă birocraţie, sunt fonduri, dar există prea multă birocraţie", spune dr. Dana Fotache, medic de familie.
"Nu facem screeningul pentru că procedura de mobilizare este foarte anevoioasă, este foarte greu, pacienţii 1% se prezintă ei singuri, restul ar trebui sunaţi şi rugaţi şi insistat să vină", explică dr. Rita Balog, medic de familie.
În timp ce multe femei nu vor să facă testul Papanicolau, altele nici nu au auzit de posibilitatea de a se testa gratuit.
"E destul de neplăcut că nu suntem informaţi."
"Aş merge, dar n-am auzit de aşa ceva."
Testul Papa Nicolau pentru depistarea cancerului de col uterin se face gratuit la cele două centre amenajate în Spitalul Judeţean din Oradea şi la Spitalul Pelican. Dacă ar fi să plătească pentru aceste testări, pacientele ar trebui să scoată din buzunar peste 150 de lei.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Tiberiu Catrişcău, Cristian Rusu