Odată cu retragerea din campionat a FC Bihor se pune punct unei tradiţii fotbalistice care a început în Oradea în 1902. Atunci, s-a jucat pentru prima dată fotbal în oraşul de pe Crişul Repede în Parcul Rhedey, pe locul actual al Stadionului Tineretului.
Mai târziu, în anii 40' - 50' Clubul Atletic Oradea a devenit prima echipă din lume campioană în două ţări diferite - Ungaria şi România. În 1958 se înfiinţa Crişul Oradea, precursorul FC Bihor. Noua echipă a evoluat mai mulţi ani în prima ligă şi a fuzionat cu o altă reprezentantă a oraşului, clubul Crişana. În 1972 s-a decis desprinderea din clubul departamental Crişul şi redenumirea echipei în FC Bihor.
CAO
Crişul Oradea, 1965-1966
Până la Revoluţie, formaţia orădeană a fost o prezenţă constantă în prima ligă de fotbal, cu un vârf de formă în decembrie 1989, când FC Bihor a încheiat turul pe locul patru. Schimbarea regimului şi preluarea echipei de diverşi investitori privaţi a însemnat începutul sfârşitului pentru FC Bihor. An de an clubul a acumulat datorii.
FC Bihor, 1975
După ce echipa a revenit în administrarea Consiliului Local şi Judeţean, s-a decis începerea procedurii de insolvenţă, care acum s-a transformat în falimentul FC Bihor.
Mircea Fodor, preşedintele FC Bihor: "Instanţa judecă după fapte, nu vorbe"
„Procedura de faliment continuă. Va mai dura, din câte am înţeles, până prin martie. (...) Doar când se va vinde ultima scobitoare, vorba aia, din club, abia atunci se va spune faliment", a declarat Mircea Fodor.
Șefii clubului orãdean au sperat pânã în ultimul moment cã vor reuși sã ducã mai departe o istorie de peste un secol, scrisã de jucãtori precum Baratki, Vaczi, Bodola, Kun sau Claudiu Keşeru. Pãrãsitã de toatã lumea, conducerea a primit resemnatã vestea falimentului.
„Era de aşteptat într-un final, pentru că partea de investitori a fost cum a fost. Normal că instanţa judecă după fapte, nu vorbe", consideră preşedintele FC Bihor.
FC Bihor a intrat în insolvenţã în noiembrie 2009 şi a primit un termen de trei ani pentru achitarea datoriilor. Deşi a beneficiat la un moment dat de îngăduinţa instanţei, care a permis suspendarea plãţii restanţelor, clubul orãdean a reuşit sã achite doar 14 rate din cele 36. 20 de mii de euro trebuia FC Bihor sã plătească lunar creditorilor.
Șefii formației vor să înființeze un nou club
După intrarea în faliment a formației, șefii de la FC Bihor au demarat deja primele măsuri pentru reînfinţarea unui alt club, cu care speră să se pornească la drum cel târziu în vară.
„Din păcate, vechiul FC Bihor a murit. Îmi lasă un gust amar: ştiţi că dacă cineva a luptat pentru viaţa acestui club, eu unul am făcut-o. Dar vorba aia: în tot răul e şi un bine. Vom porni cu clubul nou de la zero, nu va mai exista sintagma de gaură neagră", a anunţat Mircea Fodor.
Acesta își dorește ca noul club să se poate înscrie în liga a treia şi să nu fie obligat să o ia de la capăt în liga a cincea.
„Mă voi duce la federaţie şi voi spune foarte clar: noi nu ne-am retras sportiv, am mers până în ultima etapă. Dacă instanţa judecătorească a hotărât acest lucru, eu respect hotărârile judecătoareşti şi poate fi un motiv, sau mă rog, o scuză, să spun aşa, prin care ne-ar putea da un loc în liga a treia."
Noul proiect al fotbalului orădean se bazează pe actualii jucători de la Centrul de Copii şi Juniori.
„Am vorbit cu antrenorii, cu părinţii: vor să rămână sub aceiaşi formă. Vom porni cu echipa întâi din vară, numai cu jucători autohtoni, copii şi seniori orădeni", încheie Fodor.
Reporter: Nicolae Mihalcea
Redactor: Adrian CIucuriţă