A fost forfotă neobişnuită în Oradea, pe malul drept al Crişului Repede. De marţi, faleza râului este mai frumoasă datorită zecilor de voluntari care au plantat flori în jardinierele din zonă. Iniţiativa îi aparţine unui orădean care şi-a dorit să schimbe aspectul locului... şi a reuşit. 200 de jardiniere au fost umplute cu flori, iar acţiunea va continua în perioada următoare.
Cu mănuşi de unică folosinţă şi cu multă voinţă, zeci de copii şi de angajaţi ai Administraţiei Bazinale de Apă "Crişuri" au ocupat malul drept al Crişului Repede, lângă Centrul de Calcul. Au curăţat şi au vopsit jardinierele de pe faleză, le-au umplut cu pământ şi au plantat flori şi plante pitice.
"Ajutăm şi noi la înfrumuseţarea oraşului, e greu să lăsăm totul pe primar, mai facem şi noi."
"O acţiune utilă, o acţiune care se cerea, umplerea acestor ghivece cu pământ şi implicit cu florile care înfrumuseţează zona."
35 de angajaţi din cadrul Administraţiei de Apă au plantat peste 300 de panseluţe.
"E o altă metodă de-a sărbători Ziua Mondială a Apei întrucât miercuri întreaga lume sărbătoreşte apa. Administraţia Bazinală de Apă "Crişuri" a intervenit şi cu pământul de umplutură, dar, de asemenea, a şi vopsit aceste jardiniere cu dispersit alb", a povestit Anca Mihociu, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri.
Iniţiativa îi aparţine unui orădean, Ioan Popa-Baciu, care, mai întâi, şi-a manifestat intenţia în mediul online. "Am zis, ce frumos ar fi dacă tot acest peisaj anost, ar prinde viaţă şi cred că cea mai bună variantă este să pui flori. Cunosc orădenii, locuiesc în Oradea şi ştiu că au un mare apetit spre ceea ce înseamnă frumos."
Acţiuni civice i s-au alăturat mai multe firme, care au adoptat zeci de jardiniere.
"Pentru că ni s-a părut o iniţiativă foarte frumoasă, am adoptat 60 de jardiniere, urmând ca într-una din zilele din weekend să venim să plantăm florile şi ulterior să întreţinem aceste ghivece", spune Andrada Ardelean, reprezentanta unei firme.
În total, voluntarii au plantat flori în peste 200 de jardiniere din cele două mii câte sunt pe malurile Crişului Repede. Acţiuni similare vor avea loc şi în perioada viitoare.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă