Georgeta Ruţa este educatoare şi directorul Grădiniţei nr. 27 din Oradea, iar cei 35 de ani petrecuţi în activitatea de dascăl i-au demonstrat că un educator nu trebuie să se oprească niciodată din învăţat.
"Masterul l-am terminat acum trei ani, studiile superioare, facultatea în domeniul Ştiinţelor Educaţiei le-am terminat acum cinci ani", spune Georgeta Ruta, directorul Grădiniţei nr. 27 din Oradea.
În ultimul an, peste o sută de învăţători şi educatori din judeţ au ales să înceapă studiile superioare la Universitatea din Oradea. Majoritatea dascălilor-studenţi sunt permanent prezenţi la cursuri şi unii s-au decis să se înscrie la doctorat.
"Este atât în favoarea învăţământului cât şi în favoarea viitorilor profesori din învăţământul primar şi preşcolar. Avem studenţi de 30. 40 de ani, avem şi de 50 de ani, care vin şi îşi completează studiile", spune Ioan Chelemen, directorul departamentului de Ştiinţe ale Educaţiei.
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului, emisă luna trecută, impune ca dascălii să-şi termine studiile de licenţă în maximum şase ani dacă vor să-şi păstreze locul de muncă. În multe şcoli şi grădiniţe din Bihor, educatorii au îndeplinit deja această condiţie. Absolvenţi de licee pedagogice au urmat şi o facultate de teama concurenţei făcute de cei mai tineri. În plus, cu o diplomă în mână, pot primi un salariu mai mare.
"Datorită faptului ca persoana care va presta activitatea didactică la nivelul ciclului preşcolar, respectiv primar este încadrată ca profesor pentru învăţământul primar, respectiv preşcolar va avea titlul de profesor, trebuie să fie absolvent al unei facultăţi la licenţă.", explica Daniel Negrean, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor.
Mulţi cred că dacă învăţătorii sunt obligaţi să urmeze o facultate, cursurile de învăţători de la liceele pedagogice ar putea fi de prisos.
"Din punctul meu de vedere nu are niciun impact negativ această ordonanţă asupra profilului nostru, din contră, aş putea spune că s-a reglat situaţia specializării învăţători-educatoare din şcoala noastră", spune Simona Martin, directorul Colegiului Pedagogic "Iosif Vulcan".
În următoarea perioadă se va hotărî în Guvern dacă profesorii vor avea la dispoziţie şase ani sau mai mult pentru finalizarea facultăţii.