Un cer negru, plin de păsări uriaşe închise la culoare, peisaje pline de arbori ciudaţi în tonuri sumbre. Sunt doar câteva dintre elementele unor picturi realizate de pacienţi aflaţi subt tratament pentru tulburări de natură psihică. Mai mulţi medici şi specialişti au decis să adune aceste opere într-o expoziţie unică.
"Noi ne-am înfiinţat exact cu acest scop să putem expune lucrările, care se fac în cadrul atelierelor de ergo terapie şi în cadrul terapiilor de grup, ca să le putem vinde, iar banii să se întoarcă înapoi la cei care au executat lucrările", spune psihologul Ana Mateaş.
Picturile vorbesc despre modul în care persoanele cu anumite tulburări se raportează faţă de lume.
"Este vorba de angoase, este vorba de fricile noastre este vorba de acele trăiri, de pulsiunile care nu au o formă anume", susține Ramona Novicov, critic de artă.
Medicii spun însă că aceste picturi folosesc atât la depistarea tulburărilor, cât şi la vindecarea sau ameliorarea dezechilibrelor psihice ale pacenţilor.
"Ne sprijină în diagnostic şi evoluţie. Dacă un pacient desenează la început în culori întunecoase starea lui e sumbră, când se schimbă culoarea şi apare galbenul verde îţi dai seama că omul nu-şi mai trăieşte viaţa în doliu interior şi ne orientează în diagnostic", explică Tatiana Irimescu, medic primar psihiatru
Banii care se vor aduna din vânzarea picturilor sau obiectelor realizate de pacienţi vor fi utilizaţi pentru achiziţionarea materialelor necesare continuării terapiilor celor trataţi la secţia de neuro-psihiatrie a spitalului municipal Gavril Curteanu.
reporter: Bogdan Costea
operator: Tiberiu Catrişcău