De la desene pline de culoare și cărți de vizită până la animale 3D și ambalaje de produse - toate s-au regăsit în expoziția de design organizată de Facultatea de Arte din Oradea. Vizitatorii au putut admira cele mai reușite lucrări create de tinerii din toții anii de studiu. La eveniment au fost prezenți și experți din domeniu, care au venit să caute viitori angajați.
Design grafic, design de produs, indentitate vizuală sau machete tridimensionale. Acestea au fost propunerile studenților de la Arte pentru expoziție.
Adelina Monenciu, studentă în primul an la Facultatea de Arte din Oradea: "Este compoziție bi- și tridimensională. Cu toții am avut de pornit de la o insectă sau un animăluț pe care a trebuit să îl geometrizăm. În desen este un lucru, dar când ajungi să faci volumele în realitate, nu prea iese chiar cum te-ai gândit la început."
Diana Mârg, studentă în anul II la Facultatea de Arte din Oradea: "Concept de afiș ZOO. Am avut două tehnici de reprezentare, una tempera, cât mai realistă și una colaj, care să implice cât mai multe materiale. Am trecut de la materiale textile la material din ziare vechi."
Expoziția a cuprins în jur de 150 de lucrări. Printre ele lucrări și obiecte care ar putea fi intra pe linia de producție a unor companii din domeniul mobilei.
Bianca Georgiana Cadar, studentă în anul III la Facultatea de Arte din Oradea: "Fiecare student a avut alt tip de mobilier, în forma L, în formă de U sau cu două planuri paralele. Eu am făcut mai multe variante cromatice. Sper că asta o să-mi rezerve viitorul, un loc de muncă în acest domeniu."
Dorința ar putea să i se îndeplinească, pentru că la expoziție au venit și reprezentanții unor firme interesate de serviciile viitorilor specialiști.
Conf. univ. dr. Radu Mărieș, coordonatorul expoziției: "Aseară am avut 34-38 de instituții, societăți comerciale interesate de angajare și de muncă cu studenții mai departe. Ceea ce înseamnă că piața apreciază ceea ce ei muncesc."
Asist. univ. Norbert Coștean, Facultatea de Arte din Oradea: "În România, la ora actuală, din păcate, doar în domeniul graphic design-ului își găsesc de lucru sau în domeniul design-ului de ambalaje sau în domeniul mobilierului. Design-ul industrial, la ora actuală, din păcate, în România este cam mort."
Asist. univ. Sorin-Ovidiu Brad, cadru didactic asociat, Facultatea de Arte din Oradea: "Și noi profesăm în afara activității didactice și asta ne ajută să păstrăm legătura cu viața reală pentru care îi pregătim pe ei."
Expoziția a ajuns în acest an la a patra ediție și poate fi vizitată la Biblioteca Universității din Oradea de luni până sâmbătă.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş