Tinerii au urmărit întreaga demonstraţie, iar după cinci zile de cursuri intensive de prim ajutor şi salvare montană, au trecut printr-un concurs de foc.
"Tehnicile de evacuare cu elicopterul, tehnicile de acces în elicopter, de degajare din elicopter. Viteza înseamnă viaţă în cazul unui politraumatizat, deci salvarea cu elicopterul reprezintă un pas foarte important în această direcţie", explică Lucian Nistor, preşedintele Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor.
"Medicina pe elicopter este o cu totul altă medicină şi asemenea exerciţii pe care ni le-au făcut colegii de la aviaţie şi de la salvamont ne ajută să ne pregătim în salvări cu totul şi cu totul speciale", spune doctorul SMURD Dacian Juca.
Cei 60 de participanţi au trecut printr-o probă de foc, în care trebuie să aplice tot ceea ce au învăţat teoretic şi practic în cele cinci zile de tabără.
"Le oferim mai mult anumite noţiuni, diferenţele faţă de medicina de asfalt, este o medicină aplicată, adaptată la condiţiile în care se află victima, nu este o medicină de confort, nu avem posibilitatea de a investiga modern", spune doctorul Hadrian Borcea, organizatorul taberei MASH.
Concursul se desfăşoară pe un traseu de zeci de kilometri. La linia de start s-au aliniat 9 echipe de câte cinci studenţi, care au avut de trecut probele şi scenariile pregătite de organizatori în opt check pointuri. Pe langă premiile consistente în valoare de aproximativ 10 mii de lei, studenţii medicinişti s-au ales cu un bagaj important de cunoştiinţe.