EXCLUSIV. Episcopul greco-catolic de Oradea, trimis în judecată de DNA
Data publicării:
Potrivit unor surse judiciare, mita ar fi constatat într-un contract de parteneriat între Episcopia Greco-Catolică şi firma controlată de primarul Beiuşului, prin care aceasta din urmă închiria un imobil din proprietatea episcopiei.
În schimb, Episcopia Greco-Catolică era scutită de plata impozitului pe 51 de clădiri din oraş, în valoare de 330 de mii de lei. Actul ar fi fost semnat, din partea proprietarului, de către episcopul Bercea, ca şi conducător al instituţiei.
Primarul Beiuşului ar fi subînchiriat apoi spaţiul unei bănci.
Dosarul a fost trimis la Curtea de Apel, a confirmat Claudia Rus, purtătorul de cuvânt al instanţei: "Bercea Virgil este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi complicitate la abuz în serviciu şi obţinerea unui folos necuvenit pentru altul." Rechizitoriul are nu mai puţin de 300 de pagini.
Episcopul a fost audiat de mai multe ori în calitate de martor, dar a susţinut tot timpul că este nevinovat.
"El şi-a susţinut nevinovăţia pe întreg parcursul procesului penal, în faza de urmărire penală. În fapt era vorba doar de o complicitate la abuz în serviciu şi o altă faptă, dar ar fi bine să vedem care este acuzaţia care i se aduce în mod efectiv", a declarat Bogdan Bodea, avocatul episcopului greco-catolic de Oradea.
Alături de Virgil Bercea au mai fost trimişi în judecată doi angajaţi ai episcopiei greco-catolice de Oradea, cinci funcţionari publici din cadrul Primăriei Beiuş şi un administrator de firmă.
Reporter: Gabriel Bonaciu Editor web: Adrian Laboş