În timp ce colegii lor preferă să se gândească la orice altceva, numai la teze şi teste nu, liceenii care s-au înscris la examenul Cambridge simt deja presiunea testului. Zilnic îşi dedică mai multe ore cititului ori rezolvării unor exerciţii din culegeri speciale. Unii vorbesc cu prietenii sau colegii doar în engleză.
"Deja de vreo doi ani am început să citesc literatură clasică în limba engleză şi vorbesc cu prietenii în limba engleză să pot să vorbesc mai fluent şi cursiv."
"Chiar şi în România majoritatea angajatorilor cer un atestat de limbă şi Cambridge Advance e foarte potrivit pentru mine."
Una dintre candidate este elevă în clasa a XII-a la un colegiu din Oradea. Olimpică la limba engleză, adolescenta s-a înscris la un examen de acest fel pentru că îşi doreşte să studieze la o universitate din Marea Britanie.
"Pe lângă renumele lor au un program foarte bun, care îţi oferă multe şanse în viitor şi te ajută în acelaşi timp să te axezi pe subiectele care te interesează cel mai mult", consideră tânăra.
Înscrierea la examenul Cambridge English presupune găsirea unui centru de examinare, contactarea acestuia și alegerea datei și modului de examinare - clasic sau pe computer. Costul variază între 600 şi 750 de lei, în funcţie de tipul examenului. Cei care îl trec obţin un certificat care este recunoscut oriunde în străinătate. În plus, elevii care trec examenul nu mai sunt obligaţi să treacă proba de limbă străină a Bacalaureatului.
Nu doar liceenii sunt interesaţi de astfel de examene dintr-o limbă străină. Nu de puţine ori, printre candidaţi s-au aflat funcţionari publici ori medici care vor să lucreze în afară.
În acest an peste 160 de candidaţi au susţinut examenul Cambridge. Cei care se vor înscrie în această lună vor da pe 25 octombrie proba pe calculator a acestui test.
Reporter: Diana Grad Operator: Ciprian Platona Editor web: Adrian Laboş