Firme care îşi primesc târziu banii ori obligate să-şi plătească singure deplasarea, legislaţie ambiguă şi funcţionari acuzaţi de incompetenţă. Astfel pot fi caracterizate prezenţele României la diversele târguri organizate în străinătate. Producătorii autohtoni susţin că în acest fel sunt puşi în situaţii jenante, iar imaginea ţării are de suferit.
Cristian Drimba deţine o firmă ce produce bijuterii şi accesorii cu cristale Swarovski. Pentru a-şi promova şi vinde produsele merge de patru ani la târguri din Europa şi din America. Teoretic, deplasările sunt subvenţionate de către Ministerul Economiei, doar că sumele necesare întârzie să fie decontate. Alteori, firmele sunt anunţate în ultimul moment că participarea la un târg nu mai este finanţată de minister.
"Te regăseşti în situaţia să scoţi 7 mii, 10 mii de euro, 15 mii de euro din buzunar ca să participi la o expoziţie internaţională. Să te organizezi cu transportul materialelor a vitrinelor să închiriem standuri, să ne facem un pavilion, probleme majore, într-o săptămână", spune Cristian Drimba.
Bărbatul consideră că în acest fel România are o imagine tot mai proastă. Este o situaţie pentru care dă vina atât pe legislaţia ambiguă, cât şi pe incompetenţa unor persoane din Ministerul Economiei.
"Vă dau exemplul expoziţiei de mobilă de anul acesta de la Paris a fost un fiasco total: cu câteva zile înainte a fost anunţată expoziţia că nu mai participă firmele româneşti. Am înţeles că standul de 1000 de metri pătraţi a fost gol."
Chef Adi Hădean a avut o experinţă similară la târgul de produse din industria alimentară Sial Paris. Pentru că ministerul nu a plătit firma ce trebuia să transporte şi să monteze standurile, rezultatul a fost un fiasco.
"Nu ştiu a cui este vina; (...) până la urmă este o stare de fapt cumva. (...) Este un sistem, după mine, putred, care funcţionează aşa de 30 de ani şi care este controlat de persoane cu interese proprii şi care sunt în aparatul acesta de stat", consideră chef Hădean.
Şi producătorii din industria mobilei ori din domeniul echipamentelor electronice au trecut ori trec prin astfel de situaţii.
"Toate firmele care ne-am depus actele în mai ne-am trezit în august că târgurile nu se mai pot plăti de către stat. (...) Este ilegal conform noii legi a achiziţiilor publice să aprobi aceste târguri. Ne-am întrebat cum de 3 luni ministerul economiei nu a avut bunul simt să ne cheme la o masă rotundă să ne spună toate aceste lucruri", susţine Clara Rotescu, preşedintele Federaţiei Române de Design şi Accesorii.
Potrivit Ministerului Economiei, din cele 80 de târguri programate în acest an, la 39 a fost anulată participarea din diferite motive.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi