Ca să producă electricitate, noua centrală din Săcueni va aduce materie primă de la fermele și gospodăriile din zonă. Este vorba de peste 5400 de tone de dejecții animaliere pe an.
"Tot ce sunt dejecții și terenuri care nu se pot folosi în zonă, se pot cultiva materii prime ca și siloz din care amestecat cu
o rețetă anume pentru această tehnologie se produce o energie electrică din biogazul format din cele două fermentatoare", spune Matyasi Gabor, director executiv adjunct al stației de biogaz din Săcueni.
Stația de biogaz va aduce și economii anuale de 150 de mii de euro în bugetele celor trei inițiatori ai proiectului: Consiliul Județean Bihor și autoritățile din Diosig și Săcueni. Aceștia s-au constituit într-o asociație de dezvoltare intercomunitară.
"Se reduce cam 2600 de tone de CO2 în natură. Ea, instalația în sine, are o putere instalată de 500 kW. Deci este un model de implementat", spune Cornel Popa, președintele Consiliului Județean Bihor
Nu mai puțin de 8.000 de astfel de centrale de diferite dimensiuni funcționează cu succes în lume, spun specialiștii.
"Normal, în condiții optime perioada de construcție a unei stații de biogaz este între 3 și 5 luni, dar având în vedere că această stație în Săcuieni a fost pe o suprafață mult mai mare și am prins și perioada de iarnă această construcție a durat ceva mai mult", spune Martin Gonda, manager de proiect din partea constructorului.
"A fost destul de greu deoarece s-a modificat și legislația. Noi ar fi trebuit să închidem proiectul în 31 decembrie anul trecut, dar s-a modificat legislația și datorită acestui lucru autorizațile și toate documentele, acte necesare pentru închiderea proiectului au fost decalate", a explicat Iren Kecskes, manager de proiect.
Valoarea totală a proiectului este de aproape 23 milioane de lei, dintre care cea mai mare parte provine din fonduri europeni. Contribuția celor trei administrații nu a depășit 384 de mii de lei.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves