Fix la ora 9, în toate cele 47 de centre de examinare din Bihor a început prima probă a bacalaureatului. Îmbrăcaţi regulamentar, la costum şi cravată ori în fuste cuminţi, liceenii s-au aşezat în bănci şi au pus pe mese doar un pix şi cartea de identitate. Au ascultat cu atenţie explicaţiile examinatorilor şi au încercat să răspundă cum au ştiut mai bine la subiectele alese din materia celor patru ani. Chiar dacă li s-a pus un nod în gât, au recunoscut că s-au pregătit din timp pentru examen.
"Am avut ore de pregătire la fiecare materie", spun un candidat, în timp ce altul e optimist: "Cred că sunt pregătit suficient."
Dacă e aşa sau nu, o vor afla după o lună de examene, timp în care îşi vor expune cunoştinţele în faţa profesorilor examinatori.
Dacă de probele orale, cei mai mulţi sunt convinşi că vor trece cu bine, majoritatea recunoaşte că subiectele cele mai dificile vor veni la probele scrise.
"În Bihor, în acest an, la bacalaureat s-au înscris 6241 de elevi iar din punct de vedere a securităţii avem 800 de camere", explică purtătorul de cuvânt al Inspectoratului şcolar Bihor, Claudiu Damian.
La probele practice şi orale, elevii primesc calificative de la mediu la experimentat.
Următoarele probe sunt programate între 12 şi 28 iunie: limba maternă, o limbă de circulaţie internaţională şi un examen practic de evaluare a competenţelor digitale. În 1 iulie, încep probele scrise.