Ca să ajute firmele din parcul industrial să găsescă mai uşor meseriaşi, Primăria Oradea a iniţiat un proiect prin care trei şcoli profesionale din oraş oferă 150 de locuri la profile care se cer pe piaţa muncii din oraş. În condiţiile în care, pe lângă bursa de la stat, elevii beneficiază de 200 de lei lunar bani oferiţi de companii, doar 45 de candidaţi şi-au depus dosarele. Nici măcar promisiunea unei angajări după finalizarea studiilor nu i-a convins pe elevi să urmeze cursurile şcolilor profesionale.
"Noi pe lângă intenţia de a le oferi un loc unde să-şi efectueze practica de doi ani care va fi remunerată de noi, avem şi intenţia clară de a-i angaja la sfârşitul celor doi ani", spune Călin Vesa, managerul unei firme din Oradea
"Fabrica este destul de dezvoltată şi avem nevoie de personal calificat", susţine şi Antonio Sargenti, administratorul unei firme din Oradea
"Diploma este aceeaşi, ei pot să urmeze liceul şi au o meserie, se pot angaja", crede prof. Dorel Şaitoş, directorul Colegiului Tehnic "Traian Vuia" Oradea.
"Am făcut o propagandă privitor la această oportunitate, dar încă nu s-au trezit că e în avantajul lor", spune şi prof. Daniela Vîlceanu, directorul Colegiului Tehnic "Constantin Brâncuşi" Oradea.
Ultima etapă de înscrieri pentru programul şcoala profesională Eurobusiness din Oradea va avea loc în septembrie. Elevii pot învăţa meserii precum confecţioner încălţăminte, sculer matriţer sau electronist.