Din cei două mii de elevi ai Colegiului Tehnic "Mihai Viteazul" din Oradea, 50 și-au depus dosarul ca să primească "Banii de liceu". Niciunul dintre membrii familiilor nu are un venit mai mare de 150 de lei, motiv pentru care liceenii vor primi un ajutor de 180 de lei.
Este și cazul Mădălinei Țiga, o elevă din clasa a XII-a, care beneficiază de sprijin din partea statului din 2010. Tatăl său este pensionar, iar mama nu are un loc de muncă, aşa că din suma primită prin programul "Bani de liceu" îşi achită cheltuielile cu şcoala sau "îmi cumpăr haine, caiete și ce îmi trebuie."
Și la Colegiul Tehnic "Traian Vuia" din Oradea zeci de elevi şi-au întocmit actele necesare pentru a beneficia de ajutor din partea statului. Cei mai mulţi învață în clasele profesionale și, pe lângă cei 180 de lei, mai primesc două burse: cea profesională şi cea acordată de firmele din parcul industrial, în valoare totală de 400 de lei. Astfel reuşesc să rezolve o mare problemă.
"Acești bani le ajung pentru transportul şcolar. Avem o mare problemă cu returnarea banilor pe abonamentele școlare. Avem cazuri în care părinții și-au retras copiii pentru că nu îi pot trimite la școală", spune Adriana Petrica, director adjunct al Colegiului Tehnic "Traian Vuia" din Oradea.
Elevii care vor să beneficieze de ajutor îşi mai pot depune dosarele până în prima zi a lui octombrie. Bursa acordată prin programul "Bani de liceu" poate fi retrasă dacă elevul adună 20 de absențe nemotivate.
Anul trecut, aproape 120 de mii de liceeni au beneficiat de ajutor financiar. Dintre aceştia, 2400 au învăţat la şcoli din Bihor.
reporter: Claudiu Mihuț
operator: Cristian Rusu
editor web: Adrian Laboş