Cum se fabrică o maşină - de la primul şurub până în momentul în care se dă primul contact. Aceasta este lecţia pe care o vor studia, timp de trei săptămâni elevii orădeni. Sală de clasă le va fi o uzină modernă, afalată în apropierea oraşului Stuttgart din Germania.
"Pentru mine ar fi o experienţă interesantă pentru că nu am mai avut ocazia să merg într-o uzină, să văd cum se fabrică maşinile, să văd din ce sunt făcute motoarele şi maşinile", spune un elev.
"M-ar interesa partea electronică a maşinii şi este maşina mea preferată şi m-ar interesa partea electronică. Ar fi o experienţă unică", susține Cristian Fildan.
Elevii vor fi selectaţi din clasele a XI-a, de la profilul electrician auto. Unii se gândesc deja să profite de oportunităţile unei meserii în domeniul auto. Ca să poată vizita uzina auto din Germania, elevii vor fi selectaţi după anumite criterii. "În primul rând nota la purtare să fie zece, rezultatele la disciplinele tehnice, cunoştinţe de limba engleză şi disponibilitatea de a participa la acest proiect şi să nu mai fi beneficiat de fonduri prin programul LLV", explică Daniela Vîlceanu, directorul Colegiului Tehnic "Constantin Brâncuşi" Oradea.
După stagiul de pregătire, care va începe anul viitor în luna mai, elevii vor primi o notă care va fi recunoscută în ţară. Tinerii au cazare şi masă asigurată printr-un program cu fonduri europene în valoare de peste 60 de mii de euro. Proiectul câştigat de colegiul Constrantin Brâncuşi din Oradea este primul de aceste gen din judeţ.