Andrei are 16 ani şi în această vacanţă de vară şi-a propus să câştige nişte bani. A mers la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, unde şi-a depus dosarul de angajare pentru primul să loc de muncă.
"Am auzit colegi de ai mei vorbind despre munca în vacanţă şi am zis să încerc şi eu să lucrez. La început va fi mai greu, dar mă voi obişnui pe parcurs, ajutat şi de personal", spune adolescentul.
Exemplul lui Andrei nu este singular, mai ales că tot mai multe firme preferă să angajeze pe timpul verii elevi sau studenţi.
"Angajatorul are o serie de beneficii, în primul rând are parte de forţă de muncă tânără, proaspătă, dornică de lucru, iar prin intermediul AJOFM poate să opteze pentru subvenţionarea acestor locuri de muncă; o subvenţie de 250 de lei pe lună", a comunicat Csaba Békési, directorul Agenţiei pentru Ocauparea Forţei de Muncă Bihor.
Unul din cei mai mari angajatori în turism din Bihor recrutează în fiecare an zeci de elevi şi studenţi.
"În acest an am făcut peste 100 de angajări, spre 150 şi circa 30-40 din aceşti angajaţi sunt elevi sau studenţi", susţine Maria Lazăr, şef serviciu resurse umane la o societate de turism.
Pentru cei care sunt elevi, aflaţi în vacanţă, sub 18 ani, programul de lucru este de 6 ore pe zi, 30 de ore pe săptămână.
Angajatorii pot beneficia de stimulentul de 250 de lei pe lună dacă au încadrat elevi sau studenţi cu contracte de muncă temporare cu durată egală sau mai mică decât vacanţa şi au încheiat o convenţie cu Agenţia Pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
reporter: Edina Szomoru
operator: Constantin Gheorghiţă