Criza economică, nesiguranţa locului de muncă, dar şi bugetele "de familie" tot mai mici, i-au determinat pe mulţi dintre români să renunţe la cea de-a doua vacanţă din an. "Numărul vacanţelor din păcate a scăzut, bihorenii nu mai călătoresc de două ori pe an. Vacanţa de iarnă a cam pierdut teren în favoarea vacanţei de vară." afirma Karmen Mezei, şeful unei agenţii de turism.
"La mare merg, la Costineşti.Prefer Romania pentru că sunt româncă." marturiseste o oradeanca.
"Nu merg nicaieri in vacanta pentru că nu sunt bani.", spune un oradean.
Cei mai mulţi dintre clienţii agenţiilor de turism aleg destinaţia de vacanţă în funcţie de preţ. Majoritatea românilor aleg sejururi de 7 zile, cu regim all inclsive. cele mai cerute destinaţii sunt în continuare Turcia, Grecia, Croaţia, Italia sau Spania. "În Italia voi pleca. Bugetul meu pentru vacanta e de aproximativ 800 de euro." sustine un tanar oradean. "O să merg la mare o săptamână sau două şi neapărat la munte. Între 500 şi 1000 de lei voi avea de cheltuiala." spune un altul.
Când vine vorba de bugetul pentru vacanţă, românii se împart în două categorii: cei care se uită la bani şi cei care cheltuie după bunul plac. "Cei cu venituri mici şi medii de la 300 de euro, până la 5-600, iar categoriile cu venituri mari peste 600 de euro , mergând până la 4,5,6,7,8 mii de euro." spune Karmen Mezei, şeful unei agenţii de turism.
Agenţiile de turism practică preţuri fixe, dar chiar şi aşa, clienţii încearcă să negocieze fiecare bănuţ. O variantă bună, în această perioadă, pentru cei cu bugetul limitat, sunt ofertele early booking. În schimb, cei care nu se uită la bani când vine vorba de destinaţia pentru concediu aleg pachete tentante în Mauritius, Kenya sau Cuba.