Acordul de explorare şi exploatare dat de Guvern le permite canadienilor de la East West Petroleum să caute petrol şi gaze naturale în cele patru perimetre în care este împărţit Bihorul, de la munți până la granița cu Ungaria. Printre zonele vizate se regăsesc Băile Felix, municipiul Oradea şi comune precum Cefa, Hidișel, Nojorid şi Sântandrei. Mai mulţi primari au transmis că vor refuza prezenţa utilajelor pe teritoriul localităţilor pe care le conduc.
Mircea Mălan, viceprimarul Oradei: "În Oradea nu se vor aproba astfel de exploatări. Oradea nu va deveni un câmp de exploatare petroliferă sau pentru gaze naturale." TC OUT 00 00 27
Acelaşi lucru l-a stabilit şi Ioan Pop, primarul comunei Oșorhei: "Probabil că o să urmăm noi. Și acum suntem înfrățiți deja în ideea de a nu-i lăsa."
În Bihor se exploatează petrol şi gaze la Suplacu de Barcău
Unii edili spun că lucrările de extracţie le vor afecta proiectele pe care le-au demarat deja. Potrivit legii, pentru începerea exploatării resurselor subsolului sunt necesare aprobarea proprietarului terenului, avizul de la Agenţia de Protecţie a Mediului şi avizele de urbanism emise de administraţia judeţeană şi cea a localităţii în care sunt efectuate prospecțiunile.
Ecologistul Orlando Balaş spune că numai proprietarul terenului poate opri exploatările, printr-un act: "în scris și autentificat la notar. În momentul în care își dă acordul crede el doar pentru prospecțiune, el va fi obligat să cedeze terenul în cazul în care sub acest teren există gaze naturale."
În Bihor există un singur loc, la Suplacu de Barcău, unde se exploatează petrol şi gaze naturale. Potrivit deputatului bihorean Adrian Merka, în ultimii 15 ani 60 de localnici au murit din cauza unor afecțiuni cardiovasculare, respiratorii sau oncologice cauzate de expunerea la poluarea cu benzen sau toluen din zonă.