Chiar dacă majoritatea gospodinelor nu adună uleiul și îl aruncă, în Occident acesta este colectat separat. În România doar firmele sunt obligate de lege să îl colecteze. Din acest motiv, ecologiştii cer înființarea unor centre permanente, unde să ie adunat uleiul folosit în bucătărie.
"Oricine poate aduce uleiul care e folosit și nu mai vrea să-l utilizeze, într-o sticlă, un flacon, un bidon, orice", afirmă Lilla Bara, vicepreședintele Societății Carpatine Ardelene.
Chiar dacă acţiunea ecologiştilor orădeni a durat doar câteva ore, au reuşit să strângă o cantitate mare de ulei uzat.
"Am cules 130-140 de litri de ulei", spune Irina Fekete, membru al Societății Carpatine Ardelene.
Cei care colectează uleiul uzat avertizează că aruncarea acestuia în sistemul de canalizare poate duce la poluarea pânzei freatică. De aceea, lichidul folosit ar trebui să ajungă doar la centrele speciale pentru adunarea uleiului, spun ecologiștii. Ca să-i stimuleze pe orădeni să participe la acțiune, organizatorii au oferit bilete de tombolă cu premii care au constat în tricouri, calendare sau șepcuțe.
Ei speră că în uma acţiunii să determine autorităţile să impună crearea de centre permanente de colectare a uleiului alimentar uzat.