Plantaţi în toamna anului trecut ori în primăvara acestui an, tot mai mulţi arbori din zonele verzi ale oraşului se usucă, spre supărarea orădenilor.
"S-au uscat imediat. Nu sunt udaţi la timp, ăsta cred că-i singurul motiv."
Anual, în Oradea se plantează 1500 de arbori, valoarea acestor arbori este de aproximativ 300 de mii de lei. Reprezentanţii municipalităţii recunosc însă că există şi o pierdere de aproximativ 10%.
"Firma care câştigă licitaţia de plantare a arborilor are obligaţia ca să întreţină aceşti arbori, respectiv să ude şi să fertilizeze solul timp de un an", susţine Mircea Stejeran, şef serviciu în cadrul Direcţiei Tehnice a Primăriei Oradea.
Cele mai multe plantări au fost făcute de firma de salubritate din Oradea. Reprezentanţii acesteia susţin că în perioada caniculară zilnic udă rădăcinile puieţilor cu aproximativ 80 de mii de litri de apă.
"În mod normal, sub 10% era rata de uscare. Anul acesta nu putem prevedea cât se poate salva, din cauza condiţiilor meteo deosebit de critice", spune Ionel Ban - directorul tehnic al firmei de salubritate din Oradea.
Ecologiştii orădeni cred că rata de uscare a arborilor proaspăt plantaţi este mult peste 10%.
"Asta nu ar trebui să ne afecteze dacă s-ar lua garanţii corespunzătoare firmei care execută plantările. Cred că ar fi nevoie de o garanţie de 2 ani de zile, timp în care firmele care plantează să planteze din nou pe costurile proprii arborii uscaţi", consideră Orlando Balaş, ecologist.
Potrivit datelor Primăriei Oradea, pe raza oraşului şi a zonei metropolitene sunt luaţi în evidenţă peste 1 milion de arbori, din care 25 de mii au fost plantaţi în ultimii şase ani.
reporter: Edina Szomoru
operator: Gábor Szilágyi
editor web: Adrian Laboş