A fost zi de sărbătoare pentru creştini în Duminica Floriilor. În Oradea, mii de credincioşi de toate confesiunile au luat parte la slujbele oficiate în bisericile din oraș. Anul acesta Intrarea Domnului în Ierusalim a fost celebrată în aceeași zi de ortodocși, greco-catolici, romano-catolici, reformați și credincioșii din cultele neoprotestante.
În dimineața Floriilor preoții i-au chemat pe enoriași la slujbele din ultima duminicã înaintea Paștelui.
"E un moment de pregătire a Învierii Domnului și este un moment de pregătire a noastră pentru tot ceea ce presupune sărbătoarea Învierii."
"Pentru toți creștinii, nu doar pentru cei greco-catolici înseamnă același lucru: intrarea lui Isus în Ierusalim."
"El intră ca un împărat în Ierusalim. Oamenii îl primesc cu ramuri de finic în mâini, îl ovaționează, dar El a vrut să arate, de fapt, că El este un împărat al sufletelor, al vieții, de aceea intră pe un măgar, pe un asin, nu pe un cal. Nu intră cu care de război, ci intră foarte smerit", explică Dumitru Megheșan, preot ortodox.
Și catolicii au mers în numãr mare la slujba de Florii din Basilica Romano-Catolicã din Oradea.
"Normal, Învierea ar trebui să fie pentru toți credincioșii în aceeași zi, nu să fie diferența asta între ortodocși, greco-catolici, catolici; ar trebui să fie deodată Paștele și Floriile la fel."
Dupã ce sunt sfințite de preoți, ramurile de copaci sunt oferite tuturor credincioșilor.
"Mai ales la țară, când sunt vremuri foarte grele, acestea protejează casa sau în alte părți se pun în foc și se spune că sunt protectoare a gospodăriilor", spune preotul Dumitru Megheșan.
De Florii sunt sãrbãtoriți toți cei care poartã numele de floare sau derivate ale acestora.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş