Procesiunea a început la poalele Dealului Ciuperca, iar sutele de credincioşi, în frunte cu preoţii, s-au oprit de 14 ori, într-o retrăire a patimilor lui Hristos sub povara crucii, spre locul de răstignire.
"El a purtat păcate noastre, a fiecăruia dintre noi, iar noi, în această după- asă încercăm, mergând pe acest drum al crucii împreună cu Domnul, să ne purtăm crucea a noastră, a fiecăruia dintre noi. Urcăm pe o Golgota simbolică, aici, la Ciuperca, dar fiecare dintre noi avem Golgota noastră", spune PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
"Putem să ne dăm seama cât suntem noi de mici, cât de mare poate să fie tentaţia celui rău din jurul nostru şi totodată putem să încercăm sentimentul de ridicare, adică să nu ne lăsăm bătuţi de suferinţă", spune Laszlo Bocskei, episcopul romano-catolic de Oradea.
Tinerii care au interpretat rolurile Mântuitorului şi ale celor care L-au însoţit pe Golgota au readus în faţa credincioşilor imaginea suferinţelor la care a fost supus Iisus.
"A fost foarte emoţionant şi totodată am simţit, bineînţeles nu atât de intens, dar o părticică din suferinţa lui Isus am simţit-o în acest drum", a spus Darius Şomolan, cel care l-a interpretat pe Iisus.
"E emoţionant, e trist, e cutremurător că suntem oameni şi putem să facem aşa ceva altui om."
"Mari emoţii, foarte, foarte pătrunzător şi foarte frumos, mai ales că toată lumea s-a rugat deodată."
Procesiunea a devenit deja o tradiţie care are loc în fiecare an înainte de Paşte. Acum a revenit pe Dealul Ciuperca, după ce cu un an înainte, din cauza lucrărilor, s-a desfăşurat în parcul Olosig.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi