70 de actori din mai multe orașe ale țării recreează an de an evenimentele din Săptămâna Patimilor, pe străzile a cinci oraşe din România. „Drumul Crucii" redă ultimele ore din viaţa lui Isus, de la momentul în care a fost judecat de Pilat din Pont şi până la crucificare. Ieri, patimile Mântuitorului au fost reproduse pe străzile Oradei, sub privirile a sute de localnici.
Daniel Leș, un meșter olar din Maramureș, este cel care de 12 ani joacă rolul lui Iisus. La Oradea a lăsat alt actor în locul său, pentru că, spune el, este un rol care presupune un efort uriaș.
"Este un teatru stradal, așa că nu poți să tragi o dublă că nu ți-a reușit și asta...impactul emoțional pentru public este foarte mare. Nu este ușor, este destul de greu să mărșăluiești cu o cruce de 50 de kilograme în spate, doi kilometri, pe străzile orașelor din România."
La rândul său, Alin Sucilea, actor în rolul lui Baraba, recunoaşte că "de fiecare dată când sunt pe stradă, reacția oamenilor este foarte dură la adresa mea: sunt omul care a fost eliberat în locul lui Iisus și oamenii mă percep ca personajul cel mai negativ".
Cei 70 de actori amatori sunt voluntari, veniți din mai multe orașe ale țării.
"În felul ăsta noi să ne însușim această lucrare a lui Dumnezeu în vremea noastră, în contextul în care trăim în fiecare zi", spune Radu Stan, rolul lui Simon din Cirena.
Daniel Leș, organizatorul evenimentului, a ţinut să precizeze: "Sunt tot felul de povești care spun că anumiți actori au înnebunit sau au avut probleme după această interpretare. Eu cred că dacă ne cunoaștem poziția, nu vrem să fim mai mult decât un deget care arată spre Iisus Hristos."
Sute de localnici au urmărit Drumul Crucii, care a început lângă statuia lui Aurel Lazăr și a ajuns în Piața Unirii. Mulți dintre spectatori au fost însoțiți de copii, deși organizatorii au anunțat încă de la început că scenele vor fi violente.
"-Extrem de frumos și educativ. -Ați adus și nepoțeii? -Da, pentru ei am venit", spune o localnică.
"Cred că e foarte important să ne amintim, pentru că nu e doar o poveste, este o realitate."
Daniel Cociuba, coorganizator, atrage atenţia că "sunt destul de mulți care sunt șocați de duritatea actului și nu fac legătura, pentru că nu citesc frecvent Evangheliile și patimile lui Cristos. Nu vrem duritate să fie în viața de zi cu zi, dar prin piesa asta trebuie să arătăm puțin din suferințele lui Iisus Cristos."
„Drumul Crucii" a fost pus în scenă pentru prima dată în 2005. Actorii merg în fiecare an în cinci orașe diferite. Anul acesta a început la Zalău, iar după Oradea, spectacolul stradal va continua în Timișoara, Lugoj și Brașov.