Avem încă o dovadă că statul nu știe profita de frumusețile naturii pentru a dezvolta turismul. Un drum județean din Bihor, singurul care face legătura cu una din cele zece peșteri din județ dedicate speoturismului, îneacă în praf mașinile și turiștii. Administrația Bihorului dă, însă, asigurări că drumul de zece kilometri va fi asfaltat în curând.
Situată la nici 50 de kilometri de Oradea, peștera Osoi este una dintre cavernele din Bihor în care se poate practica speoturismul. În zonă se pot face și cățărări pe stânci, motiv pentru care mulți turiști își aleg locul ca destinație de vacanță. Însă până să ajungă acolo au de parcurs kilometri buni pe un drum neasfaltat, înecat în praf.
"Drumul judeţean 767D este singurul drum de acces către peştera Osoi. Turiştii care o vizitează fie îşi murdăresc maşinile, fie se îneacă din cauza prafului ridicat de celelalte maşini care trec prin zonă", a relatat Bianca Firezar, jurnalist Digi24 Oradea.
"Locuim aici în apropiere de drumul ăsta: când deschidem uşa şi trece un camion sau o maşină mare pe drum, se umple casa de praf", povesteşte un localnic.
"Sunt două pensiuni, una e în Vârciorog, una e în Călăţea, este o peşteră chiar aici şi uitaţi cum arată drumul", spune un şofer.
"Nu e totuna ca un turist care din oricare parte a ţării sau din străinătate să îşi parcheze maşina la o distanţă de un obiectiv turistic considerabilă, un kilometru, doi, trei.Peştera Osoi se încadrează, cum spuneam, între cele zece peşteri deschise speoturismului în care se poate intra doar cu ghizi, doar cu planificare şi cu echipament adecvat", a explicat Gabriel Bonaciu, manager în activități turistice.
Localnicii spun că drumul de 10 kilometri dintre localitățile Vârciorog și Călățea a mai fost reparat. Însă la fiecare ploaie abundentă, apa duce pietrișul la vale și lasă în urmă nenumărate gropi.
"Îl spală apa şi tot gropi şi e rău. Văd că au început ei să îl mai lărgească un pic, dar nu ştiu, că asta au mai făcut ei de multe ori", susţine un sătean.
"În curs de două luni urmează să fie finalizată etapa de documentație, studiul de fezabilitate și speram ca în această toamnă să putem să dăm drumul la licitația pentru execuția lucrărilor", a precizat Adrian Şimon, purtător de cuvânt al CJ Bihor.
Drumul dintre Vârciorog și Călățea face parte din cei 100 de kilometri de drumuri județene pietruite sau de pământ din Bihor, pe care conducerea județului a promis ca îi va asfalta până în 2020.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Norbert Hegedus