Luni, echipa Digi24 Oradea a relatat de la graniţa maghiaro-austriacă: "Este aglomeraţie la punctul de trecere a frontierei din Ungaria în Austria. Vorbim despre câteva sute de camioane care aşteaptă să treacă graniţa în ţara vecină. Coloana de maşini se întinde, în acest moment, pe o distanţă de 5 kilometri, pe teritoriul Ungariei, mai exact pe autostrada M1. Se întâmplă acest lucru, pentru că autorităţile austriece au decis să verifice fiecare maşină despre care se crede că ar putea transporta refugiaţi."
Drama celor 71 de sirieni găsiţi morţi într-un camion pe marginea drumului la Nickelsdorf, in Austria, a dus la ample verificări la graniţa maghiaro-austriacă. Încă de la primele ore ale dimineţii de luni, poliţiştii au găsit sute de fugari şi au arestat 5 călăuze care transportau migranţii.
"Pentru ei trebuie să stăm la cozile astea interminabile aici şi ne cam încurcă, am înţeles că se agaţă şi de camioane, intră pe sub camioane", spunea un şofer.
Aglomeraţie a fost şi marţi la frontiera dintre Ungaria şi Austria. "Din cauza controalele drastice pe care le desfăşoară autorităţile austriece, la punctul de trece a frontierei din Ungaria în Austria s-a format o coloană care numără mii de camioane pe o distanţă de cel puţin 30 de kilometri", relata Anca Deac, reporter Digi24 Oradea.
În gara Hegyeshalom, aflată la mai puţin de trei kilometri de fâşia de graniţă, toate trenurile care ieşeau din ţară erau controlate de vameşii austrieci. Aici a ajuns şi un grup de refugiaţi care îşi doreau să ajungă în Germania.
"Cel mai important este că această ţară este sigură, nu ca ţara mea, Siria. Acolo este foarte periculos acum. Am început în Serbia, am bătut tot drumul pe jos până aici, doar cu apă, fără mâncare", spunea un refugiat.
Drama refugiaţilor i-a impresionat pe unii cetăţeni austrieci, care le-au adus provizii şi haine.
Corespondenţii Digi24 Oradea a relatat şi din faţa gării Keleti din Budapesta, unde refugiaţii s-au revoltat după ce nu li s-a permis să urce în trenurile spre Austria: "Am plătit bilete, am dat toţi banii ca să le luăm şi acum nu avem ce să facem, deoarece politica statului spune că trebuie să aştepţi aici, vom fi amprentaţi şi apoi ne va fi permis să plecăm. Dar eu cred că sunt doar minciuni."
"Dintr-o ţară aflată în război vin, dar aici este un nou război. Am venit de la război şi aici e al doilea război", îşi striga nemulţumirea o femeie din Siria.
Reporter: Anca Deac
Operator: Robert Rezmuves