La liceul penticostal Betel s-au înscris la bacalaureat 52 de absolvenți ai profilurilor de matematică-informatică și teologie. Toți au fost declarați admiși la examenul maturității, iar cea mai bună medie a fost de 9,88. Directorul școlii pune rezultatele excelente pe seama pregătirii suplimentare și a seriozității de care liceenii și profesorii au dat dovadă în cei patru ani de studiu.
"Suntem foarte atenți cu absenteismul, avem o relație foarte bună cu părinții", explică Onisim Cozma, directorul Liceului Teologic Penticostal Betel din Oradea. "Pregătirea a început din clasa a noua, a fost un întreg proces de pregătire, în clasa a XII-a doar am recapitulat la română iar la matematică am făcut exerciții zilnic", completează Ioana Bodog, absolventă a liceului Betel.
Profesorii au făcut zeci de ore suplimentare gratuite, de la care elevii nu au lipsit. "Am făcut pregătiri tot timpul anului, am încercat să îi conștientizăm în primul rând de necesitatea muncii lor suplimentare, să îi convingem că e un examen greu", spune Ligia Centea, profesoară de limba și literatura română.
Cealaltă şcoală cu promovabilitate de 100% este Liceul Baptist Emanuel. Profesorii se laudă că i-au obișnuit pe elevi din timp cu rigorile examenului prin organizarea simulărilor și orelor de pregătire de după program.
"În ultimii cred că 10 ani tot 100% a fost rata de promovare dar mai relevante sunt rezultatele de acum doi ani de când s-au introdus camerele video", spune Constantin Buleandra, directorul Liceului Baptist Emanuel din Oradea.
La polul opus este Colegiul Tehnic Andrei Șaguna, unde doar 18 dintre cei 253 de candidați au promovat examenul. O situație similară este și la liceul din Cadea, unde din 76 de elevi doar patru au avut media peste 6.