Zeci de hectare de pădure defrişate şi o investiţie de 1,5 milioane de euro. Apoi, totul a fost dat uitării. Este vorba despre domeniul schiabil public din Cavnic, inclus în 2010 în proiectul naţional Schi în România, iniţiat de premierul de atunci, Emil Boc. Doi ani mai târziu, finanţarea de la Guvern a fost oprită. După cinci ani, cele 4 pârtii din inima Munților Gutâi sunt finalizate ca execuție, însă impracticabile.
"În acest loc, unde ne aflăm noi, trebuia să fie montată instalația de telegondolă. Deci tocmai pe acest platou sosea telegondola cu schiorii", spune Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic, Maramureș.
Din totalul de 10 milioane de euro necesari pentru investiție, primăria Cavnic a primit 1,5 milioane de euro, bani cu care au fost defrișate pădurile, deviate cursurile râurilor şi nivelate viitoarele pârtii. A fost realizat chiar și un drum de acces până pe platoul din vârf.
"Pentru realizarea domeniului schiabil din Cavnic au fost defrișate, în total, peste 40 de hectare de pădure. Astăzi, la 7 ani distanță, cele 4 pârtii care totalizează 10 kilometri, zac în uitare", a transmis Izabela Jurasko, corespondent Digi24 Oradea.
Pentru ca pârtiile să poată fi folosite, mai era nevoie de încă 8,5 milioane de euro pentru achiziționarea unei telegondole. În 2012, totul s-a oprit.
"Ministerul nu a mai pus la dispoziție fondurile necesare, iar astăzi suntem cu domeniul schiabil finalizat ca și execuție de lucru, dar nu îl putem folosi deoarece lipsește instalația de urcare și instalația electrică", a explicat primarul din Cavnic.
Între timp, în 2015, și proiectul tehnic a expirat, iar reactualizeazarea lui ar însemna astăzi un cost suplimentar de aproximativ 200 de mii de euro. Turiștii, dar și localnicii, sunt indignați de situație.
"Păcat, păcat să ai așa o oportunitate și să nu o folosești la potențialul adevărat."
"Dacă tot s-a început și s-au investit atâția bani, nu știu de ce nu se continuă."
Familia lui Vlad Pop a mizat pe turism când a decis să își ridice o pensiune în zonă. "Aveam proiectul mare în față și simțeam că e potențial. E o tragedie, nu e păcat. E o tragedie majoră. Deci gândiți-vă, orașul ăsta a fost minerit. A fost gândit turismul ca o alternativă de supraviețuire."
Ministrul Turismului, Mircea-Titus Dobre, cunoaște situația de la Cavnic. "Acest proiect acum, așa cum este el, suma este foarte mare pentru că, cu această sumă, s-ar putea să finalizăm alte proiecte care, v-am spus, sunt realizate în proporție de 80-90%."
Potrivit ministrului Dobre, proiectul care vizează domeniul schiabil public din Cavnic va fi regândit și inclus în viitorul master-plan pentru investiții în turism, pe lista investițiilor în așteptare.
Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa