DNA Oradea: Foloase necuvenite de 4,3 milioane de euro în dosarul lui Alexandru Kiss

Data publicării:
Alexandru Kiss catuse

Primii 300.000 de euro

În perioada octombrie 2003 - iunie 2004Alexandru Kiss este acuzat de procurorii DNA Oradea că, împreună cu mai multe persoane (Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos Laszlo, Miklossy Ferenc, Miklossy Ferenc Laszlo și Gheorghe Ioan Roatiş) a folosit firme din România, Marea Britanie şi Ungaria ca să disimuleze 300 de mii de euro.

"Această sumă de bani a fost pretinsă și primită de suspectul Mudura Alexandru şi inculpații Kiss Alexandru Iosif Francisc și Bojtor Vilmos Laszlo de la inculpatul Miklossy Ferenc, pentru a-şi exercita influenţa în favoarea societăţii comerciale Keviep Kft. Debrecen, astfel încât aceasta să obţină de la Primăria Municipiului Oradea adjudecarea contractului de parteneriat public-privat, având ca obiect construirea şi exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea", se arată în comunicatul DNA Oradea.

Ancheta a scos la iveală informaţii potrivit cărora spălarea banilor a fost realizată sub masca plății unor livrări de utilaje și materiale pe care firma maghiară Keviep le-a făcut către firma sa din România - East Bau Construct SRL, prin intermediul unor societăţi din Londra şi Oradea, controlate de . Mai precis, firma din Debreţin a livrat către cea din Londra utilaje și materiale în valoare de 187.000 euro, pe care le-a recumpărat după câteva zile, prin intermediul societății EAST BAU CONSTRUCT S.R.L. Oradea, cu peste 500.000 euro.

"Diferenţa de bani, în sumă de 300.000 euro, a fost retrasă din contul bancar al societăţii ARISTON DISTRIBUTION CORPORATION, în numerar, de inculpatul Bojtor Vilmos-Laszlo, care apoi a remis banii inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc şi suspectului Mudura Alexandru", susţin anchetatorii.

Următoarea sută de mii de euro

Datele din investigaţia DNA Oradea indică faptul că în aceeaşi perioadă în care au obţinut cei 300 de mii de euro, Kiss, Bojtor, Rus şi Alexandru Mudura ar fi disimulat plata sumei de 100.000 euro. Banii ar fi fost „spălaţi" sub masca plății de către firma Selina Oradea, aparţinând lui Beneamin Rus, a unor utilaje pe care societatea Trameco le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societății paravan din Londra, controlată de Bojtor Vilmos-Laszlo.

Procurorii susţin că societățile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, dar interpunerea firmei engleze a dus achiziția utilajelor la prețuri cu aproape 50% mai mari. Ca în primul caz, diferenţa de 100.000 euro a fost retrasă din contul bancar al societăţii londoneze şi ar fi ajuns la Alexandru Kiss şi Alexandru Mudura.

"Cei 100.000 euro (...) reprezintă foloase necuvenite pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți Selina Oradea, le-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc și suspectului Mudura Alexandru pentru a-și exercita influența asupra funcționarilor implicați în derularea unor proceduri de achiziție publică, astfel încât acestea să fie adjudecate de firmele din grupul SELINA", susţin anchetatorii.

Suma cea mai mare: 702.375 de euro...

... a fost obţinută, spun anchetatorii, în perioada noiembrie 2005 - iulie 2006. Ca şi în primele două cazuri, spălarea banilor s-ar fi făcut în acelaşi mod: societatea Selina a plătit preţuri mult mai mari, prin intermediul unei firme din Statele Unite, pentru utilaje cumpărate de Trameco SA din Germania şi Olanda.

"Suma de bani respectivă (peste 700 de mii de euro - n.n.) reprezintă un folos necuvenit pe care inculpatul Rus Beneamin, în calitate de proprietar și administrator al grupului de societăți SELINA Oradea, l-a plătit inculpatului Kiss Alexandru-Iosif-Francisc (președinte al Consiliului Județean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta să favorizeze societatea SELINA S.R.L. în cadrul procedurilor derulate de C.J. Bihor pentru vânzarea unor terenuri din municipiul Oradea. În același context, inculpatul Rus Beneamin a depus diligențele necesare pe lângă inculpatul Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, pentru ca acesta, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, să întocmească documentațiile de urbanism caietele de sarcini pentru proiectele imobiliare ce urmau să fie realizate pe terenurile respective", se arată în comunicatul DNA Oradea.

În acest mod, în cadrul celor două proceduri de vânzare de terenuri, Consiliul Județean Bihor a fost prejudiciat cu peste 6 milioane de euro, au descoperit investigatorii.

3 milioane de euro, mită legată de achiziţiile publice ale CET

Cea mai mare sumă de bani care ar fi fost primită de Alexandru Kiss, de Vilmos Laszlo Bojtor şi Alexandru Mudura este de 3,2 milioane de euro. Potrivit DNA, între anii 2004 şi 2008, cei trei au cerut şi au primit această sumă de la un om de afaceri. Kiss ar fi pretins că are influența necesară asupra funcţionarilor din cadrul societății Electrocentrale Oradea, implicaţi în procedurile de achiziţie publică, pentru a-i determina să atribuie contracte de furnizare de cărbune energetic societăţii care aparţinea denunţătorului.

"Pentru a disimula adevărata natură a provenienței banilor, în mod repetat, participanţii la comiterea infracţiunilor au încheiat mai multe contracte fictive de comision cu firme paravan ori au încorporat foloasele necuvenite în prețul de achiziție al cărbunelui", susţin anchetatorii.

Procurorii au beneficiat de sprijinul SRI, DGA Bihor, Serviciul de Informaţii şi Protecţie Internă Sălaj, precum și al autorităților judiciare din Ungaria, Germania și Olanda.

Editor web: Adrian Laboş
Foto: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
„Tipul acela gay”. Elon Musk, vizat de declarațiile electorale ale lui Tim Walz, partenerul de campanie al...
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani