Faţada clădirii care adăposteşte patru instituţii de cultură din Bihor, printre care Filarmonica şi Şcoala de Artă Francisc Hubic, a devenit pericol pentru pietoni şi maşini. O tânără s-a ales cu maşina avariată după ce bucăţi de tencuială s-au desprins de pe clădire din cauza vântului.
"A căzut tencuială pe maşină, mi-a spart parbrizul, mi-a găurit capota maşinii, dar din fericire am reuşit să ne înţelegem cu Filarmonica, îmi plătesc despăgubirile", spune Denisa Praja, proprietara autoturismului avariat.
Şi pietonii sunt în pericol, dar cei mai mulţi ignoră avertismentele autorităţilor. Faţada clădirii a fost renovată parţial acum câţiva ani, dar pentru că a fost revendicată de Episcopia Romano-Catolică lucrările s-au oprit.
"O parte din faţada care prezenta pericol pentru trecători a fost reparată. Dar clădirea este în litigiu. De foarte mulţi ani este un proces, nici noi nu ştim când se va rezolva", susţine Marian Boboian, directorul Şcolii de Artă Francisc Hubic.
Imobilul se află în proprietatea Consiliului Judeţean Bihor, care în 2012 a dat în judecată Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor pe motiv că aceasta întârzia să emită un răspuns referitor la situaţia proprietăţii clădirii.
"Consiliul Judeţean nu poate să facă investiţii în acest imobil, decât investiţii de întreţinere şi reparaţii curente. Nu ne putem asuma o investiţe de reparaţii capitale având în vedere că acest imobil are o situaţie incertă cu privire la proprietar", explică Horia Carţiş, directorul de cabinet al preşedintelui CJ Bihor.
"- Să se renoveze.
- Pe banii cui?
- Asta nu mai ştiu."
"Ar trebui să le repare din banii noştri."
Clădirea de pe Strada Moscovei a fost ridicată în două etape: prima în 1896, când a fost ridicat primul nivel, iar a doua în 1914 când au fost făcute şi finisajele exterioare. Acum în imobil funcţionează Filamonica din Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Maghiar Szigligeti şi Şcoala de Arte Francisc Hubic.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş