"Unde vine numărul ăsta? Un punct de reper, vă rog... Am înţeles. O să trimitem, domnu'!"
"Echipaj 1. Notaţi vă rog... Miruna. 48 de ani. Colică renală. Recepţie"
Acesta a fost unul dintre primele apeluri preluate de noul dispecerat unic de urgenţă. Cel care a răspuns la telefon a fost un asistent medical SMURD, iar situaţia este gestionată de un medic de la Ambulanţă. Amândoi se află în aceeaşi încăpere şi comunică în timp real. Aşa funcţionează un dispecerat de urgenţă integrat, gândit de doctorul Raed Arafat. "Asta înseamnă o utilizare mai bună a resurselor, mai eficientă, o comandă mult mai bine pusă la punct, în loc să fie o comunicare între două sedii şi două echipe diferite. Acum sunt la un loc şi deciziile de ce echipaje pleacă şi cine pleacă în sprijin se pot lua împreună." precizeaza ministrul secretar de stat.
O dată cu înfiinţarea dispeceratului unic, cei care cer ajutor la 112 vor fi puşi în legătură directă cu un cadru medical specializat în medicina de urgenţă. "Asistenţii vor prelua solicitările, iar medicul coordonator va dirija echipajele potrivite în funcţie de tipul urgenţei şi va face alocarea resurselor pentru tipul de solicitare." afirma dr. Daniela Petrişor, directorul Seviciului Judeţean de Ambulanţă Bihor.
"Dispeceratul medical va fi capabil să aleagă resursa cea mai apropiată şi cea mai potrivită pentru suferinţa respectivă." sustine dr. Hadrian Borcea, medicul coordonator al SMURD Bihor.
Dispeceratul integrat de la Oradea este al 25-lea din ţară, iar până la sfârşitul anului ministrul secretar de stat Raed Arafat, vrea câte unul în fiecare judeţ. Pentru aceasta e nevoie de o coloborare între ministerul Sănătăţii şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. "O să dăm tot concursul astfel încât să finalizăm până la sfârşitul anului integrarea şi în celelalte unităţi judeţene pentru situaţii de urgenţă." spune general Ioan Baş, şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.
In dispeceratul unic de urgenţă din Oradea se află în permanenţă doi asistenţi medicali, unul de la SMURD, iar celălalt de la Ambulanţă. Fiecare caz este gestionat de un medic coordonator, prin rotaţie, de la cele două servicii medicale de urgenţă.