Scrisoarea a fost trimisă presei în această dimineaţă. Directorul liceului este acuzat, printre altele, că solicită 25 de lei/an ca fond al şcolii, că beneficiază de procente din vânzarea uniformelor şi că obligă elevii să aducă trei fişe fiscale pentru obţinerea a 2 procente din impozitul pe venit.
"Sunt calomnii nefondate, false și numele cadrelor didactice, ale colegilor mei care au fost specificate pe post, dânșii nu susțin treaba asta", răspunde Marcel Sas, directorul liceului "Octavian Goga" din Marghita.
Deşi la finalul celor două documente apar nume de profesori şi de părinţi, nimeni nu pare să îşi asume conţinutul lor. "Nu am nici un amestec, chiar am fost anunțată că am fost pe listă, deci nu știu cine s-a folosit de numele meu", spune Nicoleta Rebeleş, unul dintre părinţii al cărui nume se regăseşte în scrisoarea acuzatoare.
Aceeaşi opinie o are Marius Turc, profesor de sport la liceul "Octavian Goga": "Din ce am înțeles, semnăturile, a mea și ale colegilor mei, nu sunt prezente pe acea listă sau acele liste. Mai întâi cred că ar fi trebuit să se documenteze un pic, să verifice și după să inițieze acest scandal."
La rândul său, Teodor Lozac, părintele unui elev de la liceul din Marghita, spune că "au fost discuții, întrebări referitoare la utilizarea banilor din fondul părinților, nemulțumiri la calitatea materialului din uniforme, dar au
fost spre rezolvarea acestor probleme și nu poți să faci acuze până nu ai dovezi."
Oamenii au o explicaţie pentru această situaţie. "Școala noastră are un site, pe acest site apar numele tuturor cadrelor didactice. Deci și printr-o bifare, printr-un click, se poate face această listă pe care încă nu am văzut-o", susţine Elisabeta Cosma, învățătoare.
Scandalul din liceul din Marghita a început, de fapt, în luna septembrie a anului trecut. Atunci, un grup de părinţi şi profesori a solicitat demiterea actualului manager al instituţiei. Cu toate că peste 70% dintre cadrele didactice au votat in favoarea demiterii lui Marcel Sas, acesta a fost menţinut în funcţie.
Daniel Negrean, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Bihor, explică: "Am observat că în privința procesului educativ nu există probleme, profesorii îşi fac treaba. Managementul instituţiei realizat de cei 3 directori este conform normativelor în vigoare, iar o parte din părinţi au recunoscut că cea mai mare parte a lucrurilor au fost îndreptate.
Şi directorul liceului "Octavian Goga" din Marghita are propria versiune asupra acestei situaţii: "Există probabil o vânătoare a postului, sau nu știu, sunt probabil frustrări și nemulțumiri ale altor persoane din exterior."
Inspectoratul Scolar Bihor va demara o anchetă în acest caz, pentru a verifica actele contabile ale liceului din Marghita.
reporter: Ariadna Bălăian
operator: Constantin Gheorghiță
editor web: Adrian Laboş
CITEŞTE ŞI Remus Pricopie, despre directorul din Marghita care ar fi cerut bani elevilor: „Subiectul nu e nou pentru noi"