Un studiu recent indică faptul că în acest an doar 32.500 de absolvenți de facultate au reușit să își găsească un loc de muncă, în timp ce 75.000 de absolvenți de liceu au avut șansa unui job. La fel, cei care au terminat o școală profesională au avut mai mult noroc decât intelectualii. Dovadă sunt tot cifrele: 71.000 de muncitori calificaţi lucrează în domeniile pentru care s-au pregătit. La Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă din Bihor mai puţin de 5% din ofertele de muncă sunt adresate persoanelor cu studii superioare.
Maricica Juca - purtătorul de cuvânt al AJOFM Bihor
"Din cei 197 doar 8 sunt pentru cei cu studii superioare, designeri, ingineri, inspectori de specialitate, pentru cei cu studii medii șI școală profesională 136 de locuri de muncă."
Economiştii îşi găsesc cel mai greu un loc de muncă în domeniul lor. Explicaţia e simplă: absolvenţii sunt de câteva mii de ori mai mulţi decât posturile de pe piaţa muncii.
Olimpia Popoviciu - purtătorul de cuvânt al Universității din Oradea
"La Universitatea din Oradea în anul universitar 2012-2013 la Facultatea de Științe Economice studiează 1570 de studenți."
Dacian Palladi - analist economic
"Probabil că încă nu există un racord vizavi de dimensiune de cereri și de oferte între mediul universitar și piața forței de muncă efective. "
Chiar şi aşa viitorii economişti nu lasă garda jos.Specializările care dau cei mai mulți șomeri cu diplome sunt contabilitatea, studiile economice și managementul.