Sunt pregătiri de sărbătoare în capitala vinului din Bihor. Faimoasă pentru licorile care acum mai bine de un secol și jumătate ajungeau pe masa unor case regale europene, comuna Diosig organizează în luna mai un festival al vinului. Acesta va fi găzduit de castelul Zichy, care a aparținut contelui care a făcut celebru în lume vinul de Bakator.
Cele mai vechi crame din Diosig încă funcţionale datează din secolul al XVIII-lea. O astfel de pivniţă a fost moştenită de Karolina Kun de la tatăl său. Femeia deţine o jumătate de hectar de viţă de vie şi e hotărâtă să ducă mai departe tradiţia familiei.
"Am zis că nu se poate altfel decât să continuăm drumul început. Această pivniță e - cum să vă spun? - vatra noastră. După fiecare zi de nebunie ajungi aici în liniște, pace, stai cu prietenii, cu copiii tăi", spune Karolina Kun.
Însă cel care a adus faimă acestei zone de pe Valea Ierului este vinul Bakator, celebru datorită contelui Zichy. Din crama acestuia, licoarea cu un gust dulce ajungea în secolul al XIX-lea pe mesele Casei Regale de Habsburg şi nu numai.
"Din pivnița dânsului, nu este legendă, în 1872 două sute de sticle de vin de desert Bakator a ajuns și pe masa împăratului din China", dezvăluie Jozsef Szabo, istoriograf local.
Cel care a reușit să readucă soiul Bakator acasă este un viticultor local. În 2013 Lorand Heit a găsit un butuc de vie din acest soi în Țara Oașului. Acum are peste 5 000 pe o suprafață mai mare de un hectar, lângă Diosig.
"În copilărie am auzit foarte multe despre soiul de viță de vie Bakator, dar nu am gustat niciodată vin făcut din Bakator. Entuziasmat de acest fapt, am decis să readuc la viață, în zona mea natală, acest soi foarte rar și prețios", povesteşte Lorand Heit.
Diosigul este cunoscut și datorită Castelului Zichy, a cărui istorie este strâns legată de vița de vie. Reabilitată de curând cu fonduri europene, construcţia a devenit un spațiu cultural, cu un mic muzeu și un laborator pentru testarea vinului.
"Castelul respectiv, tot datorită viței de vie a avut o dezvoltare foarte mare în secolul al XIX-lea care a fost practic apogeul viticulturii și viniculturii din Diosig, până în anul 1920", susţine Attila Mados, primarul comunei Diosig.
Bianca Firezar, reporter Digi 24 Oradea: "Ne aflăm în una din încăperile Castelului Zichy. Aici a fost înființată în anul 1870 prima școală regală viticolă. O parte din istorie s-a păstrat prin obiectele de aici. Acestea au o vechime de mai bine de o sută de ani."
Castelul Zichy și vinurile sunt instrumentele prin care primarul, el însuși viticultor, vrea să promoveze zona în rândul turiştilor. De aceea, Diosigul va găzdui în 27 și 28 mai Festivalul Vinului și Gastronomiei Bakator.
Cunoscută drept capitala vinului din Bihor, comuna Diosig are o tradiție de mai bine de 600 de ani în cultivatul viței de vie. Însă din cele 700 de hectare de viță de vie câte existau în zonă în secolul al XIX-lea, astăzi au mai rămas doar 70.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța
Editor web: Adrian Laboş