"Dacă ghivecele sunt mai mici, se pune o sămânță, se tasează ușor și sunt pregătite să fie puse la lumină."
Totul pare foarte simplu, mai ales când îți place ceea ce faci. Din pasiune pentru tomate, Adriana și Ovidiu Mărcuș au transformat mica grădină din spatele casei într-o seră în care cultivă zeci de soiuri de roșii. Au avut grijă să aducă din toată lumea doar plante nemodificate genetic.
"Tomatele astea sunt tradiționale din diverse țări, nu sunt hibrizi. Ele cresc în mod natural semințele din tomatele respective, se utilizează în anul următor și poți obține o producție fără să fie necesar să mai cumperi semințe", explică Ovidiu Mărcuş.
"E o muncă grea, trebuie mers la două trei zile la grădină, udată, rupte toate frunzele care sunt puțin atacate", recunoaşte Adriana Mărcuş.
Așa au ajuns să aibă în grădină nu mai puțin de 74 de soiuri de roșii. Toate naturale, cu arome și culori dintre cele mai diverse.
"Portocalii, verzi, negre, violet. Astea sunt apreciate că arată foarte frumos."
Nu doar fructele sunt delicioase, ci și bulionul obținut din roșiile cultivate de cei doi soți.
"Am încercat să mai combin niște rețete: am amestecat cu tot felul de mirodenii cu busuioc, cu chimen. Asta, de exemplu, este și cu ardei", spune Adriana Mărcuş.
Cei doi soți vor să promoveze produsele obținute prin metode tradiționale, așa că s-au înscris în rețeaua grădinarilor internaționali. În schimbul unor soiuri străine oferă semințe autohtone.
"Ne gândeam să le răspândim, să vadă lumea că este mult mai bine așa, să cultivi așa ceva în grădină", spun cei doi soţi.
"Și eu plantez acasă: roșii, salată, varză, vinete, castraveți, că este mai gustos. "
"Ăsta este un vis al fiecăruia: să aibe o grădină cu flori, plante, tot ce este ok."
Soții Mărcuș își doresc să-și extindă grădina, dar lipsa banilor necesari îi împiedică deocamdată să facă acest lucru.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş