Gerul Bobotezei a fost simţit din plin astăzi în nord-vestul ţării. La Oradea temperaturile au rămas chiar şi în timpul zilei sub limita a minus 10 grade. A fost motivul pentru care preoţii au decis să oficieze ritualul sfinţirii apelor în biserici, nu afară, aşa cum făceau în alţi ani. Mii de credincioşi au venit să ia apa sfinţită în ziua Botezului Domnului.
"Ioan Botezătorul se pleacă, ia apă cu mâna din Iordan şi o toarnă pe capul Mântuitorului. Este momentul cel mai mare al Creaţiei."
Biserica cu Lună din Oradea a fost plină de credincioşii veniţi să asiste la slujba specială de Bobotează.
"Deşi sunt la serviciu, am zis că 10 minute totuşi intru în biserică. Mai ales în această sărbătoare este foarte important să nu uiţi de Dumnezeu, cum nu uită nici El de noi niciodată", a explicat un enoriaş.
Credinţa spune că Boboteaza este prima mare sărbătoare din noul an. Aceasta marchează momentul în care fiul lui Dumnezeu a fost botezat în râul Iordan de către Ioan Botezătorul. În amintirea acelui moment, preoţii au oficiat ritualul sfinţirii apelor.
"Toată creaţia este chemată azi să sfinţească apa; azi poartă o dimensiune în ea - o putere extraordinar de importantă şi de aceea toată creaţia se sfinţeşte numai prin faptul că Dumenzeu intră în Creaţie, fiul lui Dumnezeu intră în Iordan", spune preotul Dumitru Megheşan.
Credincioşii au putut să bea apă sfinţită şi să ia Aghiasma Mare în flacoane şi sticle pentru a o duce acasă.
"Aşa este tradiţia şi apa sfinţită este un dar de la Dumnezeu!"
"Această slujbă vrem să ne aducă linişte în suflete, să fim mai uniţi, mai buni şi să ne iubim într-adevăr unul pe altul."
Alături de sărbătoarea Sfântului Ioan, Boboteaza încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. În limba greacă, cuvântul Bobotează este numit Teofanie sau Epifanie şi se traduce prin "Arătarea Domnului", adică a Sfintei Treimi.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves