Răstunarea este singura modalitate prin care muncitorii firmei de salubrizare din Oradea reușesc să golească multe din igluurile colorate, destinate colectării obiectelor din plastic. În mod normal, containerele erau ridicate cu o macara.
"În ultimul timp am observat că se fură mecanismul de prindere a cablurilor și astfel golirea este aproape imposibilă", spune Horea Burlău, şeful serviciului de salubrizare al firmei de salubritate .
Din cele aproape 300 de astfel de igluuri amplasate în Oradea, peste o sută au fost distruse. Angajații firmei de salubritate spun că de vină sunt cei care strâng deșeurile din plastic și le vând la punctele de colectare din oraș.
"Este considerat furt, deoarece igluurile sunt în custodia noastră și noi răspundem pentru ele și materialul care este în ele", explică Horea Burlău.
Adunarea flacoanelor din containere are efecte mult mai grave decât vandalizarea igluurilor. Reprezentanții haldei ecologice din Oradea spun că scăderea cantității deșeurilor reciclate îi va afecta pe toți locuitorii.
Zoltán Pásztai, directorul haldei ecologice din Oradea: "Avem niște ținte foarte clare din punct de vedere a reciclării la care ne-am angajat față de UE, iar municipiul Oradea dacă nu reușește să atingă aceste ținte riscă să primească amenzi."
În Oradea există 645 de containere destinate colectării selective în 200 de locuri.
reporter: Edina Szomoru operator: Darius Pop editor web: Adrian Laboș