Un studiu efectuat la nivel european demonstrează că românii nu stau deloc bine la capitolul limbi străine.
Potrivit statisticilor, 19% dintre conaționalii noștri cunosc o limbă de circulație internațională, iar 11% vorbesc două limbi. 200 de mii - adică 1,3% dintre - pot fi considerați poligloți pentru că vorbesc cursiv mai multe de trei limbi. În schimb, aproape 70% dintre români nu cunosc niciun cuvânt într-o altă limbă în afara celei materne.
Ca să schimbe situația Ministerul Educației a decis ca elevii să învețe o limbă străină încă din clasa pregătitoare și nu din clasa a treia așa cum se întâmpla până acum.
"Engleza s-a scos din programa obligatorie în urmă cu vreo patru ani. Înainte exista posibilitatea de a se preda în școli în clasele primare și acum cu această revenire se elimină discrepanța care există între grădiniță și școală", spune Dana Onița, profesoară de limba engleză la școala generală nr. 11 din Oradea.
Pentru început, copiii din clasa pregătitoare vor învăța să salute ori să numească litere, cifre ori culori în limba lui Shakespeare.
Pentru părinţi, introducerea limbilor străine în programa clasei pregătitoare înseamnă economii deloc mici. Aşa nu sunt nevoiți să plătească meditații particulare.
În școlile din Bihor, cea mai studiată limbă străină este engleza, urmată de germană și franceză.