În Marea Britanie, cei mai căutați sunt medicii, asistenții medicali și îngrijitorii de copii sau vârstnici. Profesorii, economiștii sau vânzatorii și bucatarii își pot gasi şi ei un loc de muncă vacant în Regat. În acest moment, cei care vor să muncească în Marea Britanie, trebuie să treacă printr-o procedură îndelungată.
Simona Burdean, consilier EURES la AJOFM Bihor: "Au nevoie de acel permis de a lucra în Anglia, permis de muncă. În acest sens, ei trebuie să completeze o cerere la Agenția Britanică de Frontiere, un formular, de fapt, și aprobarea acelui formular durează aproximativ 6 luni de zile, dar nu este sigur că îl și vor primi."
Începând din prima zi a noului an, toate aceste restricţii de pe piaţa muncii vor fi eliminate.
"Unde ați dori să mergeți? În Anglia, dacă este ceva concret, cu contract de muncă, atunci cu siguranță, da."
Stan Pyrzanowsky, bussines development manager Medpharm Group: "Ne-am putea aştepta la un grup mai mare de muncitori necalificaţi cum ar fi cei care prestează munci fizice. În acest domeniu ar putea fi o inflaţie de români în Marea Britanie."
Cei mai avantajaţi vor fi medicii români care lucrează deja în Anglia. Ei ar putea fi angajaţi fără acea perioadă de calificare de 6 luni.
Potrivit Eurostat, salariul minim pe economie în Marea Britanie este de 1190 de euro. Un muncitor necalificat câştigă minim 1300 de euro, în timp ce salariul unei asistente medicale poate ajunge la 2000 de euro.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Constantin Gheorghiță
editor web: Adrian Laboş