Diamantele de Maramureș au ajuns pe cale de dispariție. În trecut, erau preferatele împăratului Imperiului Habsburgic

Data actualizării: Data publicării:
diamante maramures
Foto: Cortez Salvatore De Leon/Wikipedia Commons

Diamantele de Maramureş, prezente în câteva mostre la Expoziţia Mineralia de la Târgu Mureş, sunt pe cale de dispariţie, deşi în trecut aduceau avantaje din partea Imperiului Habsburgic la pescuitul lostriţei de pe Tisa şi la păşunat, celor care îl recoltau în cantităţi mari şi îl livrau la Viena, a susţinut, vineri, inginerul geolog Emil Şpiac.

diamante maramures
Foto: Cortez Salvatore De Leon/Wikipedia Commons

„Diamantele de Maramureş erau adunate după ploaie de către locuitori şi trimise la Viena, iar împăratul le dădea oamenilor surplus la păşunat şi la pădure, în funcţie de cantitatea trimisă. În plus se obţinea şi dreptul al pescuit pe Tisa, la lostriţă, ceea ce în zilele noastre a dispărut, alături de diamante. Şi lostriţa, şi diamantele! Nu se mai găseşte roca în care apare. Roca este un şişt bituminous, însă în puţine locuri se mai găseşte, fiind nevoie de un ochi avizat. Diamantele de Maramureş, care sunt nişte cristale de cuarţ perfect faţetate, limpezi, cristalizate, care strălucesc ca diamantul şlefuit. Aceste diamante se mai găsesc pe malul celălalt al Tisei, în Ucraina, apar în rocă, cam până la 8 milimetri de limpezimea aceasta”, a declarat Emil Şpiac.

Inginerul geolog a prezentat în cadrul Expoziţiei Mineralia de la Târgu Mureş câteva mostre de diamant de Maramureş, găsite la Bocicoiu Mare, în judeţul Maramureş, pe malul Tisei, care se regăsesc şi acum încrustate în mânerele săbiilor prelucrate la Viena, care arată parcă erau bătute cu diamante.

Aceste diamante de Maramureş, în vremea imperiului, erau folosite des în tehnica de metal şi orfevrărie.

„La Ojdula, în judeţul Covasna, se mai găsesc astfel de diamante, de dimensiuni ceva mai mari, însă mult mai rare, în acelaşi tip de roci. Acestea au fost folosite în jurul anului 1900 ca lagăre în ceasornicărie de către cei care au făcut ceasurile din turnurile bisericilor. Ceasornicarii le cumpărau în Braşov şi le foloseau. Acum se găsesc foarte greu. La Bocicoiu Mare pe nişte drumuri făcute de capre, care urcă pe acolo, după ploaie ele mai pot fi culese, dar foarte rar. Le vezi că strălucesc, dar găsiţi două-trei bucăţi (...) La noi în ţară au o valoare istorică fiindcă s-au manifestat în timpul respectiv, iar acum doar valoare de colecţie”, a spus inginerul geolog.

Diamantele de Maramureş au fost prezentate, vineri, la Expoziţia Mineralia, care se desfăşoară la Muzeul de Etnografie şi Artă Populară din Târgu Mureş, până în data de 10 martie.

În urmă cu 200 de ani se vorbea destul de des despre acest mineral, căruia localnicii din Bocicoiu Mareîi spuneau "draga". Întrucât nu este din carbon, ca şi diamantul real, diamantul de Maramureş care este extrem de limpede şi perfect faţetat, are dimensiuni de la unu până la 10 milimetri şi în foarte rare ocazii este mai mare.

Coordonatorul expoziţiei Mineralia, Andrei Gorduza, a precizat că la fiecare ediţie participanţii doresc că creeze o feerie minerală, prin expunerea unor produse interesante, unele deosebit de valoroase, iar altele care se regăsesc destul de rar în natură.

Întrucât ziua de 8 Martie a surprins Expoziţia Mineralia la Târgu Mureş, organizatorii au decis să ofere reduceri consistente la bijuterii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Descoperire neobișnuită pe șantierul unui spital din Iași. Erbiceni, unică în România...
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Gen. Ben Hodges
Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”
Digi Animal World
Momentul când un câine este atacat de un leopard în curtea casei. Patrupedul a supraviețuit ca prin minune
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...