Primarul Ilie Bolojan a mizat pe ideea că alipirea celor două localităţi va duce la dezvoltarea economică a Oradei, dar şi a comunei Sânmartin.
"Cu cât un oraş este mai mare, cu cât are un număr mai mare de locuitori, un număr mai mare de companii, cu cât are mai mult investiţii, cu atât se dezvoltă mai mult, productivitatea este mai ridicată şi salariile sunt în general mai mari."
Afirmaţia a fost contestată de Ioan Mang: "Părerea mea personală în acest moment, având la bază şi ceea ce prevăd documentele europene pentru perioada de finanţare 2014-2020, este că zona se dezvoltă mai bine separat."
Ilie Bolojan crede că, pe lângă absorbţia de fonduri europene, contează şi infrastructura care va fi gândită în sprijinul firmelor care vor să-şi dezvolte afacerile în zonă.
"Dezvoltarea economică a unui oraş nu se bazează doar pe capacitatea acestuia de-a atrage finanţări europene, ci pe creea unor condiţii de către acel oraş ca firmele care singure generează dezvoltare economică să facă afaceri în oraşul respectiv, iar cele care deja acolo să se dezvolte mai mult."
"Nu înţeleg de unde atâta îndârjire de-a mai organiza încă o dată, când există când există căi mult mai simple de dezvoltare şi mult mai sigure; noi am fost aleşi, cei care am fost aleşi, de municipiul Oradea şi trebuie să ne ocupăm de municipiu", a replicat Mang.
La referendumul de duminică urnele vor fi deschise între orele 7 şi 23. Unirea oraşului cu Sînmartin se va putea face doar dacă la scrutin se vor prezenta 30% dintre orădenii cu drept de vot. În plus, jumătate plus unu dintre alegători trebuie să spun DA la această consultare.
Redactor: Anca Deac
Editor web: Adrian Laboş